Košarka nam je pušiona: "Petnaest igrača puši maricu"

TONY AKINS suspendirani košarkaš Splita ne samo da je konzumirao marihuanu, već je bio "napušen" i tijekom susreta s Cibonom u 10. kolu, što nam je potvrdio i doktor Božidar Fučkar, glavni liječnik u antidopinškoj kontroli Hrvatskog olimpijskog odbora:

"Pa naravno da je igrao nadrogiran ako smo uzorak s te utakmice poslali u Austriju, u priznati svjetski laboratorij s kojim surađuje cijela Europa i oni su nam poslali pozitivnu analizu. Pa nismo mi to radili tu u Zagrebu, oni su analizirali i ne bi napisali ovakvu stvar da nije istinita."

Procedura prilikom uzimanja uzorka urina

"Onaj tren kad završi utakmica mi ulazimo po igrača koji je na terenu, igrača koji je izvučen iz igre u zadnjoj četvrtini da svi vide kako ne bi bilo muljanja, da sve bude transparentno kada mi pišemo izvještaj kojeg igrača smo pozvali na kontrolu. Tada igrač odlazi u svlačionicu dati uzorak, ne smije se nigdje više kretati izvan našeg vidokruga. Tako je Akins ušao sa nama u svlačionicu, čekao, pio vodu dok se nije pomokrio", opisao je dr. Fučkar detaljan postupak uzimanja uzorka urina da ne bi došlo do bilo kakvih manipulacija, te nastavio:

"Nakon toga se uzorak zapečati u flašice koje su neslomljive, te se kliještima razbijaju tek kada dođe u laboratorij kako bi uzorak urina bio siguran od bilo kakvih manipulacija."

"Nije Akins jedini"

Akins je suspendiran nakon što je nalaz koji je stigao iz Austrije pokazao da je koristio marihuanu. Nalaz je stigao baš na dan drugog susreta polufinala doigravanja u Zagrebu između Cibone i Splita, te ga je povjerenik lige Josip Bilić trenutno suspendirao splitskog košarkaša.

Podsjetimo, analiza njegova urina je napravljena nakon utakmice 10. kola regularnog dijela prvenstva, u kojoj je Split igrao upravo sa Cibonom (94:86). Kod Akinsa je A nalazom pronađeno 100 "jedinica" opojnih sredstava u urinu, a upućeni doktori tvrde da to znači da je splitski play vjerojatno bio napušen i tijekom sporne utakmice koja je analizirana, a i da je pušio danima prije sporne utakmice.

Akins je s obzirom na svoje stanje, odlično odradio utakmicu. U igri je bio 34. minute, a za to vrijeme je zabio deset koševa i prikupio šest asistencija i pridonio pobjedi svoje momčadi. Kako je to uspio objašnjava nam doktor Fučkar:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pa normalno da je igrao nadrogiran, i to je igrao dobro. Pitanje je samo koliko je još utakmica prije toga igrao pod utjecajem droge. Takva vrsta droge spada u stimulanse, on je točno znao koliko treba toga uzeti da ga stimulira i gdje je granica. Nije to slučajnost ili prvi puta da on to uzima jer bi inače zakazao na toj utakmici, on je to uzimao i u vrijeme treninga i drugih utakmica, on točno zna koliko treba uzeti da bi bili glavni na terenu. To je već sve davno proučeno".

Fučkar: "Uzorak B samo će potvrditi uzorak A"

Splitski košarkaš najavio je kako će tražiti da se napravi i analiza B uzorka što je potvrdio i doktor Fučkar:

"Je, tražio je i B uzorak. Ali znajte da B uzorak samo potvrđuje A uzorak. On se uzima samo kako bi igrač imao mogućnost da uzorak ispita neki drugi laboratorij, kada traži da druga liječnička ekipa ispita uzorak. On ima na to pravo, ali sam plaća troškove analize koji se kreću oko 220 eura", rekao nam je doktor.

Usprkos saznanjima i anonimnim dojavama kako neki košarkaši igraju pod utjecajem stimulansa, antidopinška kontrola u Hrvatskoj jednostavno ne stigne testirati sve igrače koje bi htjeli što nam je potvrdio glavni liječnik antidopinške kontrole HOO:

"Gledajte, mi imamo toliko tih kontrola, imamo preko 70 sportskih saveza, sve tri nogometne lige, mi smo non-stop na terenu, tako da nemamo vremena loviti jednog Atkinsa, a imate u košarci barem još deset, petnaest sumnjivaca koji inficiraju cijelu momčad, većinom su to strani igrači".

Kakva će biti Akinsova sudbina vrlo je upitno, sigurno je da ukoliko se ovo ponovi, može jedino zaraditi doživotnu suspenziju.

Sutra u 21.30 na splitskim Gripama igra se treća odlučujuća utakmica polufinalne serije između Splita i Cibone, i to naravno bez Tonyja Akinsa.

M.Š./R.J.
Foto: K.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara