HRVATSKA KOŠARKA

Košarkaši plasman na OI traže u Splitu: "Nemojmo se unaprijed veseliti"

Košarkaši plasman na OI traže u Splitu: "Nemojmo se unaprijed veseliti"
Foto: Getty Images, Pixsell

HRVATSKA je dobila domaćinstvo košarkaškog kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre. Naši košarkaši će put u Tokio pokušati osigurati u splitskoj Spaladium Areni od 23. do 28. lipnja sljedeće godine.

"To je velika stvar za našu košarku, nakon Eurobasketa 1989. to je najjače i najvažnije natjecanje na hrvatskom teritoriju i treba ga iskoristiti za promociju košarke u toj regiji i cijeloj zemlji, a mi ćemo se potruditi da odradimo svoje i rezultatski", rekao je izbornik Veljko Mršić nakon što je doznao lijepe vijesti.

"Da bismo govorili o šansama ipak treba pričekati ždrijeb i vidjeti tko će doći u kakvom sastavu. To će ovisiti i o NBA ligi jer finalisti neće moći nastupiti", istaknuo je Mršić pa bi se iz perspektive reprezentacije trebalo nadati da u finale neće LA Clippers s Ivicom Zupcem, a posebno bi nam šanse srušio takav uspjeh Utah Jazza s Bojanom Bogdanovićem.

Ždrijeb će biti 27. studenog, a zasad je jasno samo da Hrvatska neće igrati protiv Srbije, Litve i Kanade jer su te zemlje domaćini preostalih triju turnira, na kojima će nastupiti po šest reprezentacija, a samo po jedna će se plasirati u Tokio.

"Što dobijemo, dobijemo. Doma ćemo sigurno imati veliku podršku, ali morat ćemo biti prava momčad i fizički spremni da se ta prednost osjeti. Nećemo imati puno vremena za pripreme, ali neće ni ostali", dodao je izbornik, koji nema posebnih želja u ždrijebu.

"Dobro je što smo izbjegli druge domaćine, ali bit će tu još jakih ekipa, poput Grčke, Italije, Njemačke, Brazila, Rusije... Sve su to odlične ekipe pune NBA igrača. Ne treba zanemariti ni iznenađenja sa Svjetskog prvenstva, poput Čeha ili Poljaka, koji stalno igraju zajedno i homogene su skupine."

Potvrdio je da su se skoro svi hrvatski NBA igrači pozitivno izjasnili o nastupu na kvalifikacijskom turniru, osim Marija Hezonje.

U Euroligi se hrvatski igrači mogu nabrojati na prste jedne ruke, a među njima je Kruno Simon, koji igra u turskom Efesu.

"Odlična je stvar za hrvatsku košarku i sport općenito da smo dobili tu priliku, da su ljudi iz Saveza uspjeli u kandidaturi, ali treba pričekati ždrijeb, ne se unaprijed veseliti, nego ići stepenicu po stepenicu", rekao je Simon, koji je bio dio reprezentacije i na kvalifikacijama za Rio 2016., koje je Hrvatska uspješno prošla u Torinu.

"Bit će potpuno drukčije, u Torinu smo bili unaprijed otpisani. ali igrači će biti više-manje isti, a to puno znači. Imamo kvalitetu za igrati protiv svakoga, Split je sportski grad i ako se napravi dobra priča i složi dobra ekipa, siguran sam da će nas doći podržati u lijepom broju", smatra Simon.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara