Kovačić: Hrvatska ima talentirane igrače, ali nemamo volje za treniranje

Kovačić: Hrvatska ima talentirane igrače, ali nemamo volje za treniranje
Foto: Marko Prpić / Pixsell

MATEO KOVAČIĆ igrao je do 73. minute u pobjedi Hrvatske od 2:1 protiv Azerbajdžana na startu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. Bio je to njegov jubilarni 50. nastup u nacionalnom dresu pa je njegov klub Chelsea tim povodom porazgovarao sa svjetskim doprvakom o njegovim nogometnim počecima. Prisjetio se Kova kako je počeo trenirati nogomet, a za to je najzaslužnija bila majka njegovog prijatelja.

"Igram nogomet od svoje treće ili četvrte godine. Jedan moj prijatelj počeo je igrati s pet godina i rekao je svojoj majci da sam dobar. Ona je tada pričala s mojom mamom pa me ona odvela na moj prvi trening. Došao sam tamo s pet godina i bio mlađi od svih ostalih. Bio sam jako malen, dres mi je bio predug i sve je bilo preveliko", prisjetio se Kovačić.

Sve je krenulo iz njegovog malog sela, nakon čega se preselio u Linz i zaigrao za LASK.

"Bio sam dobar i brzo sam učio jer sam igrao sa starijom djecom. Znao sam se štititi, shvatio sam da sam prilično brz. Prva momčad za koju sam ikad igrao bio je jedan maleni klub u mom selu, a onda sam se preselio u Linz, ondje sam igrao za LASK. Otac je snimao moje utakmice kamerom i nakon toga bismo ih zajedno gledali. I dalje imam neke od tih snimki i kad se želim prisjetiti starih vremena, pogledam ih", naglasio je.

Potom je uslijedio odlazak u Dinamo.

"S deset godina igrao sam za Linz protiv Dinama u Zagrebu i svidio sam im se. Dvije godine sam išao na natjecanja i igrao s njima, a onda su odlučili moju obitelj vratiti u Hrvatsku. Bio je to jedan od najljepših dana u mom životu. Bio sam malo tužan jer sam napuštao svoje prijatelje i školu, no znao sam da ću to naći i u Hrvatskoj. Ali teže je bilo mojoj obitelji... Imali su odlične poslove, sestre su mi ondje išle u školu... Ali, eto, odabrali smo odlazak i to je bio savršen izbor. S 12 sam otišao u Hrvatsku, a imali smo čudesnu generaciju. Hrvatska je država sa strašno talentiranim igračima, ali nam fali volje za rad. Ne treniramo baš puno", ispričao je Mateo.

Međutim, s 14 godina Kova je slomio nogu, što je bio pravi šok za njega i njegovu obitelj.

"Vjerovali smo u Boga i znali smo da ću se vratiti. I jesam! Sa 16 sam došao u prvu momčad, a prva utakmica je bila zaista posebna. Prošlo je dugo vremena, no zabio sam u njoj, bio je to pravi dan za pamćenje! Moj otac je bio najsretniji jer je najviše patio dok sam bio ozlijeđen i taj gol je bio za njega. Mislim da je on sada najponosniji na svijetu", zaključio je.

Kovačić je do sada u karijeri odigrao ukupno 370 utakmica i zabio 21 gol. Igrao je za Dinamo, Inter, Real, s kojim je osvojio sve što se osvojiti može, a sada je na posudbi do kraja sezone u Chelseaju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara