Kreće "masovka": Kinezi pojačavaju proizvodnju vuvuzela

Tekst: Totalsport
Foto: AFP

NAJNOVIJI val potražnje za vuvuzelama, trubama koje svojim iritantnim zvukom obilježavaju Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoafričkoj Republici, natjerao je kineske proizvođače na pojačanu proizvodnju istih.

"Od siječnja do travnja ove godine proizveli smo 250.000 vuvuzela koje smo izvezli iz naše luke", izjavio je Wu Yijun, direktor Ninghai Jiyinga, tvrtke za proizvodnju plastičnih igračaka u kineskom obalnom gradu Ningbou.

"U travnju smo prestali s proizvodnjom procijenivši da je tržište zasićeno, ali smo se nedavno susreli s potražnjom za trubom pa smo je vratili u produkciju. Trenutačno već nekoliko dana proizvodimo 10 tisuća vuvuzela na dan. U danima koji dolaze podići ćemo dnevnu proizvodnju na 25.000 komada. Mogu reći da samo zahtjevi kineskog tržišta premašuju naše proizvodne kapacitete", dodao je.

U Kini se proizvodi 90 posto vuvuzela, koje su postale hit u Južnoj Africi te nezaustavljivo postaju navijačka moda diljem svijeta.

"Vuvuzelu smo dizajnirali i prvi put proizveli još 2001. godine, no nismo je tada uspjeli plasirati na tržište. Nismo je uspjeli izreklamirati niti za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj prije četiri godine iako smo tada prodali izvjestan broj drugih vrsta truba. Kada je Južna Afrika dobila domaćinstvo, krenuli smo sa žestokom kampanjom i uspjeli", rekao je Yijun.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara