toni kukoč

Kukoč se prisjetio ovacija koje mu je ratne '91. priredila beogradska publika

Kukoč se prisjetio ovacija koje mu je ratne '91. priredila beogradska publika
Foto: Screenshot Youtube

''BILA je to posljednja utakmica finala play-offa prvenstva Jugoslavije koje smo igrali protiv Partizana. Par minuta prije kraja vodili smo dvadesetak razlike i trener Željko Pavličević me izvadio iz igre. Bio je to jedan od najposebnijih trenutaka u mojoj karijeri. Beogradska publika se na neki način oprostila od mene i od moje košarke'', rekao je Toni Kukoč tijekom intervjua na SK-u kad je evocirao jedan od najčuvenijih trenutaka u povijesti jugoslavenske košarke i vlastite karijere.

Rat je već počeo

Bio je 28. travnja ratne 1991. Pale su i prve žrtve. Dogodio se Krvavi Uskrs na Plitvicama, a za nekoliko dana u Borovom Selu četnici će izvršiti pokolj nad 12 hrvatskih policajaca. Svima, čak i onima najoptimističnijima, jasno je bilo da se sprema krvavi rat i da je posljednja, treća utakmica doigravanja za prvaka Jugoslavija zadnja košarkaška utakmica lige umiruće države.

Nikad jači Partizan nije imao šanse protiv Kukoča

Partizan je te sezone bio strašan. Žarko Paspalj, Predrag Danilović, Sale Đorđević, Ivo Nakić, Miroslav Pecarski… Ta će momčad bez Paspalja iduće godine osvojiti naslov prvaka Europe, ali protiv Splićana tada nije imala izgleda. Godinu dana ranije Jugoplastiku su napustili Dino Rađa, Duško Ivanović i Goran Sobin, ključni igrači i nositelji iskustva u momčadi. U Barcelonu je otišao i trofejni trener Božo Maljković. Toni je ostao praktički sam. Bilo je dovoljno. Partizan u finalnoj seriji nije imao nikakve šanse, a ta treća, posljednja utakmica u dvorani u Novom Beogradu samo je bila demonstracija nevjerojatne košarkaške moći i genijalnosti Tonija Kukoča.

Žuti predvođeni Kukočem su se poigravali s nemoćnim domaćinima do konačnog i uvjerljivog trijumfa rezultatom 86:64. Četiri minute prije kraja utakmice Željko Pavličević je izvadio Kukoča iz igre, a onda se dogodio trenutak za povijest.

Četiri minute prije kraja trenutak za vječnost

Svi prisutni su u tom trenutku ustali sa svojih mjesta i gromoglasnim i dugim aplauzom nagradili su košarkaškog čarobnjaka za sve ono što je proteklih nekoliko godina radio na domaćim i europskim parketima. Svima njima je bilo jasno da je to bio posljednji put da na djelu gledaju jednog od najvećih svih vremena i zato su mu zahvalili.

Pokojni Dragan Nikitović, čuveni sportski komentator koji je prenosio tu utakmicu za RTB, rekao je tada: ''Čitava dvorana dugim, dugim, srdačnim aplauzima oprašta se od ovog asa i mađioničara kome je ovo posljednja utakmica u našem prvenstvu.''

Kukoč je iduće sezone otišao u Benetton, a zatim u Chicago Bullse. Sve dalje je povijest. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara