Lanzingeru ipak amputirano stopalo

Lanzingeru ipak amputirano stopalo

NESRETNI austrijski skijaš Matthias Lanzinger ostao je bez lijevog stopala nakon što ga kirurzi u bolnici u Oslu nisu uspješno operirali.

Lanzingera je jedan norveški kirurg u Oslu u ponedjeljak operirao devet sati ne uspjevši popraviti štetu nastalu teškim padom tijekom nedjeljne superveleslalomske utrke u Kvitfjellu.

Austrijski skijaš je teško pao zakačivši u skoku jedna vrata. U padu se skija na njegovoj lijevoj nogi nije otkačila te je potkoljenica pretrpjela pretešku traumu. Pukle su i tri kosti.

"Krv i dalje ne teče i amputacija svakim trenutkom postaje sve neminovnija – šokantno je tada potvrdio šef kirurškog tima bolnice Ullevaal u Oslu dr. Lars Engebretsen.

"Ponovo smo uspjeli uspostaviti protok krvi u stopalu, ali zbog predugog trajanja razdoblja ishemije (smanjenog protoka krvi u žilama), cirkulaciju nismo mogli stabilizirati" - izjavio je doktor Thomas Hoelzenbein, koji je doputovao iz Austrije kako bi vodio drugu operaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došlo je do nepopravljivog oštećenja tkiva i amputacija je bila nužna kako bi se izbjegle posljedice koje bi mogle ugroziti njegov život" - stoji u priopćenju za javnost Austrijskog skijaškog saveza.

Organizatori utrke u Kvitfjellu kritizirani su zbog činjenice da medicinski helikopter nije bio spreman u slučaju neke nezgode, nego je Lanzinger prevezen prvo turističkim helikopterom u bolnicu u Lillehammer, a zatim u Oslo.

"Nevjerojatno je pomanjkanje sigurnosnih mjera na ovakvim utkrama. Ovo je šokantno. Ne razumijem kako se jedna utrka Svetskog kupa može održati uz tako niske sigurnosne mjere" - izjavio je austrijski kancelar Alfred Gusenbauer.

V.B./Totalsport
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara