Legenda i njegov nasljednik igraju za titulu najboljeg golmana Europe

Legenda i njegov nasljednik igraju za titulu najboljeg golmana Europe

Foto: Hina

VEČERAŠNJI okršaj Italije i Njemačke iščekuje se kao finale prije finala. Najjači par četvrtfinala Europskog prvenstva donijet će i okršaj dvojice najboljih golmana svijeta, legendarnog veterana Gianluigija Buffona i njemačkog "luđaka" Manuela Neuera, koji je proslavio čestim i uspješnim istrčavanjima sa svog gola.

"Pozdrav Manuel! Ti si najbolji vratar na svijetu. Nadam se da ćemo se susresti u finalu Eura. Molim te nemoj to shvatiti loše, ali ja moram pobijediti. Ja sam na kraju karijere, a ti imaš toliko toga ispred sebe. Veselim se našem ogledu", poručio je Gianluigi Buffon Manuelu Neueru sada davne 2011. godine uoči prošlog Eura. Pet godina kasnije još je tu, Talijan na pragu četrdesete, bogatiji za još nekoliko trofeja i nagrada, ponovo će se sudariti s Nijemcem kojeg je davno označio najboljim na svijetu.

Obojica su imala sjajan početak na Euru. Buffon nije primio pogodak još od ožujka i prijateljske utakmice s Njemačkom, kada je "Elf" razbio Talijane s 1:4. Buffon je primio četiri gola, ali i obranio još tri udarca njemačkih igrača, među kojima su većina Loewovi prvotimci i na Euru. Italije u tom susretu igrala s rezervama.

Od tada su Talijani odigrali šest utakmica, pet puta slavili bez primljenog gola, a probili su ih samo Irci (0:1) u trećem kolu Eura, no i tada je Buffon odmarao, a mrežu "Azzurra" branio je Sirigu.

Buffon je u tri nastupa na Euru upisao ukupno 8 obrana, od čega je tri puta odbijao loptu, a jednom ju hvatao u ruke. Neuer je u Francuskoj branio u četiri utakmice i šest puta hvatao loptu u ruke. Nijemac je nešto precizniji sa 82% točnih dodavanja, Buffon ima 76%.

Neuer je također u nevjerojatnoj seriji. Njemačka nije primila niti jedan gol na Euru. Slovačka im je posljednja zabila u pripremnoj utakmici u svibnju, ali Neuera tada nije bilo ni na golu ni na klupi. Bayernovoj "jedinici" je u njemačkom dresu posljednji put zabila Engleska, dva dana prije nego li je Buffon primio svoj posljednji gol.

Zanimljivo je da ćemo na golovima večeras gledati igrače koji su, osim rekorda i trofeja, pokupili i brojne individualne nagrade. Neuer je bio proglašen najboljim golmanom Eura 2012. i najboljim vratarom svijeta 2013.,2014.,2015., a prije dvije godine bio je treći u izboru za "Zlatnu loptu". Buffon je bio drugi u izboru za "zlatnu loptu" 2006., bio je proglašen najboljim golmanom Europe i svijeta, 10 puta talijanske lige, a IFFHS ga je proglasio najboljim golmanom 21. stoljeća.

Vrlo je izgledno da će jedan od njih i na ovom turniru odnijeti titulu najboljeg, pa za njih večerašnji dvoboj ima puno veću težinu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara