POGINUO KOBE BRYANT

Legendarna priča o tradeu Bryanta i Divca promijenila je povijest NBA lige

Legendarna priča o tradeu Bryanta i Divca promijenila je povijest NBA lige
Foto: Getty Images

TIJEKOM cijele karijere Kobe Bryant je bio odan Los Angeles Lakersima i jedini je košarkaš u povijesti BBA lige čija su dva dresa povučena.

Legenda je postao za života da bi nažalost, u 42. godini, tragično izgubio život u helikopterskoj nesreći. S njim je poginula i njegova 13-godišnja kći Gianna Maria, kao i još sedmero ljudi u strašnoj tragediji koja se dogodila u nedjelju navečer u Kaliforniji.

Bryant je bio sportaš iznimne karijere i nakon pogibije vade se nevjerojatni detalji iz njegovog sportskog života pa je tako zanimljiv i način na koji je završio u Lakersima.

"Ako te trejdaju za Bryanta, to znači da nisi tako loš"

Tu velike zasluge ima legendarni srpski centar Vlade Divac koji je bio u tom klubu uoči Bryantovog dolaska.

LA Lakersi i Charlotte su 1996. dogovorili trade da Divac ode u Hornetse, a Lakersi dobiju 13. pick na draftu te godine. To je bio Kobe Bryant.

Charlotte je procijenio da je to bio odličan posao za njih jer je Divac bio sjajan u Lakersima, posebno u obrani, a njima je baš u tom segmentu trebalo pojačanje. Budućnost je pokazala da su napravili jedan od najgorih poslova u povijesti NBA-a.

U cijeli posao je bio uključen i Jerry West koji je znao da je Bryant nešto posebno. West ga je pratio na treninzima pred draft i kada je vidio što sve zna, rekao je ljudima oko sebe da je to najbolji individualni trening koji je ikada gledao. Napravio je plan.

"Ako te trejdaju za Bryanta, to znači da nisi tako loš", našalio se Divac na pitanje o tom tradeu, a onda opisao sve:

"Bio sam siguran da će taj klinac imati sjajnu karijeru"

"Nisu mi rekli što se događa. Zapravo, rekli su mi jednog dana da su napravili dogovor. Nije mi se svidjelo to. Moja filozofija je da igram košarku zbog zabave. Da idem negdje samo zato što netko tako kaže, to mi se nije svidjelo. Razmišljao sam da se povučem iz košarke", ispričao je pa dodao:

"Tada nisam znao puno o Bryantu, znao sam samo njegovog oca Joea koji je igrao u Europi. Ali kada Jerry West napravi posao, znate da će se nešto dogoditi. Osjećao sam se loše, no znaju da je West umiješan, on je znao što će se dogoditi. Bio sam siguran da će taj klinac imati sjajnu karijeru."

Kobe je zatim pet puta osvojio NBA prsten, dvaput bio MVP finala, jednom MVP lige, 18 puta All-Star, dvaput najbolji strijelac...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara