Mamić se mora ispričati gayjevima zbog izjave da ne bi trebali igrati nogomet!

Mamić se mora ispričati gayjevima zbog izjave da ne bi trebali igrati nogomet!

Foto: Hina

ZDRAVKO MAMIĆ mora se javno ispričati za izjavu da "gejevi ne bi trebali igrati nogomet". Tužbu su prije šest godina podigle četiri organizacije civilnog društva; Lezbijska organizacija Rijeka – LORI, Zagreb Pride, Domino i Centar za mirovne studije, a Vrhovni sud presudio je kako se čelnik Dinama i gazda hrvatskog nogometa mora ispričati zbog govora mržnje prema LGBT zajednici.

Civilne udruge pozdravile su "presedansku odluku Vrhovnog suda po kojoj je zabranjena svaka javna izjava koja za cilj ima poticanje na diskriminaciju", a zbog koje se čelnik Dinama Zdravko Mamić, u konačnici, mora ispričati.

"Uzimajući u obzir trenutni kontekst pojačanog diskriminatornog govora javnih osoba, naročito političara, kao i omalovažavanje ljudskih i manjinskih prava, posebno LGBT osoba i pripadnika manjinskih etničkih/nacionalnih skupina, ova presuda predstavlja snažan mehanizam zaštite od diskriminacije svih manjinskih i ugroženih skupna građana u Hrvatskoj", ističu udruge u priopćenju.

"Mamić ne smije koristiti govor mržnje prema LGBT osobama"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode da je prema odluci Vrhovnog suda od 17. lipnja 2015. zbog izjava da u hrvatskoj reprezentaciji "gejevi ne bi trebali igrati nogomet, jer gej čovjeka ne može vidjeti kao člana reprezentacije, već samo 'kao baletana, tekstopisca i novinara', predsjednik GNK Dinama Zdravko Mamić počinio izravnu diskriminaciju".

"Ovom presudom sud je Zdravku Mamiću naložio i javnu ispriku koju mora u roku od tri dana skupa s presudom objaviti u dnevnim novinama Jutarnji list te mu zabranio ponavljanje djela što znači da on u svojim budućim javnim istupima ne smije koristiti govor mržnje prema LGBT osobama", stoji u priopćenju.

Udruge ističu da je ovom presudom Vrhovni sud "zacementirao visoki standard zaštite prava LGBT osoba, ali i svih drugih skupina građana, svih manjinskih grupacija u našem društvu, od svakog oblika javnog poticanja na diskriminaciju".

"S obzirom da se radi o presedanu i pionirskoj borbi za društvo bez diskriminacije u našoj zemlji, podnositelji udružne tužbe ovu presudu posvećuju svim borkinjama i borcima za ljudska prava. Koristite je za obranu od svakog poticanja na diskriminaciju!", poručuju udruge.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara