KORONAVIRUS U SPORTU

Liječnik nogometne reprezentacije: Igrači sada trebaju paziti na prehranu

Liječnik nogometne reprezentacije: Igrači sada trebaju paziti na prehranu
Foto: PIXSELL

DOK koronavirus ozbiljno ugrožava svijet sporta, a većina sportova miruje, bitna je kvaliteta prehrane, pogotovo sportaša u karanteni.

Dugogodišnji liječnik hrvatske nogometne reprezentacije Zoran Bahtijarević u videu objavljenom na stranicama HNS-a govori o prehrani sportaša i suplementima za vrijeme karantene.

"U ovo doba izazova i krize nikako ne smijemo zaboraviti na pravilnu prehranu", kazao je Bahtijarević koji gotovo tri desetljeća radi kao liječnik u HNS-u, a od 2002. je uz A reprezentaciju.

"Piramida prehrane ostala je ista. I dalje njezinu bazu čine ugljikohidrati, nakon toga proteini i na vrhu meso. No u ovoj situaciji ne smijemo zaboraviti da su tjelesni napori kojima je naš organizam izložen daleko manji nego što je to inače", rekao je Bahtijarević dodavši: "Kod kuće smo, nema treninga ili je on sveden na osnovni i minimalni. Zbog smanjenih treninga treba smanjiti kolčinu hrane. Najbolje ćemo to napraviti ako smanjimo količinu ugljikohidrata, i to za 30 posto, a treba povećati unos povrća i voća."

Savjetovao je sportašima da se redovito važu i prilikom povećanja tjelesne mase smanje ili izbace jedan dio ugljikohidrata te povećaju unos povrća i voća. Za međuobroke je preporučio tzv "zdrave grickalice" od mrkve, celera ili nekog drugog povrća kako bi se izbjeglo uzimanje nezdravih grickalica.

Naglasio je kako se ne smije zaboraviti na hidrataciju organizma.

"I dalje su potrebe našeg organizma za vodom velike. U ovakvim situacijama čovjek zaboravi uzimati vodu, a trebalo bi uzimati najmanje dvije litre vode dnevno u pravilnim razmacima", dodao je.

Istaknuo je kako u situacijama kada su napori smanjeni uzimanje suplemenata ako je pogrešno i preveliko može dovesti i do štetnih posljedica za organizam.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara