Hrvatska nokautirana u Pireju, a Bilićeva agonija tek počinje

Hrvatska nokautirana u Pireju, a Bilićeva agonija tek počinje

Foto: Index, Cropix / Nikola Vilić, AFP, Sentragoal

BILIĆEVA Hrvatska u Pireju je doživjela novu katastrofu,. Grci su nas nokautirali 2:0, nakon dva prekida, a upravo su to situacije na koje se najviše upozoravalo. Uostalom, i sami Grci pomogli su Biliću s najavama jedinog nogometa koji znaju igrati. Nije pomoglo. Hrvatska je odigrala još jednu nezamislivo lošu utakmicu, bez prave akcije i šuta na gol.

> Tijek susreta

Nakon prvog grčkog kornera na utakmici u 71. minuti Vukojević je nekako uspio izbaciti loptu, no samo za novi ubačaj iz kuta kapetana Karagounisa. On ubacuje za Katsouranisa, Strinić nas panično spašava na crti, ali lopta odlazi na desnu stranu, odakle opet centrira Karagounis. Lovren gubi u skoku s Papastathopoulosom koji spušta loptu Samarasu, a njegov volej završava u donjem lijevom kutu Pletikose. Omraženog napadača Celtica trebao je čuvati Ćorluka, no on je odigrao očajnu utakmicu. Prema onome što je Hrvatska do tada pokazala na terenu (praktički bez šanse, uz jedan udarac na gol!), nismo se mogli nadati scenariju kao protiv Izraela u Zagrebu ili Gruzije u Splitu. Ova Hrvatska nema tu moć, ni blizu. I tako od okupljanja do okupljanja, od utakmice do utakmice, od Čateža do Rovinja....

Grci su nam u potpunosti uspjeli podvaliti svoju foru. Umrtvili su nas, a onda je uslijedila hladnokrvna egzekucija.  U 81. minuti novi je korner za Grčku, nakon što je Vyntra slomio Strinića na lijevoj strani, Ubacuje Karagounis, Gekas na petercu ostaje sam; ispred Šimunića i Perišića koji je bio u poluokretu te zakucava loptu u mrežu.

Hrvatska je ostala na 19 bodova, a Grci su preuzeli prvo mjesto s 21 bodom. Trebamo li se uopće pitati može li Bilić prodrmati momčad uoči utakmice s Latvijom, kada mu to ne uspijeva već tri godine? Može li i kako voditi momčad u dokvalifikacijama i spasiti što se spasiti da?

Je li Bilić u jednakom šoku kao svi oni koju si ovu večer proveli uz njegovu reprezentaciju? Govorio je da poraz neće biti smak svijeta, kako razmišlja nakon ove katastrofe?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Webb nam nije bio sklon, ali kako se žaliti kada smo jednom zapucali na gol?

Početak je u Pireju bio jednako loš: grčki navijači pokušali su isprovocirati prekid utakmice. Na našu tribinu bacili su molotovljev koktel, jedan je hrvatski navijač ostao bez dijela prsta. Odgovorili su naši bacanjem stolica i baklji, a sudac Howard Webb igrače je poslao u svlačionicu.

Prekid je trajao sedam minuta, a činilo se da je Hrvatska po povratku na teren zadržala mirnoću. Gledali smo, sasvim očekivano, poluvrijeme za zaborav. U 21. minuti dogodio se taj pokušaj Kranjčara u ruke Tzorvasu, koji će ostati zapisan kao jedini naš šut na utakmici. Grci su u 43. minuti najavili ono što nas čeka: Salpingidis je pokrenuo polukontru s desne strane, nakon loše izvedene akcije Hrvatske, Papadopoulos se ubacio između Lovrena i Šimunića te s 11 metara glavom pucao u ruke Pletikosi.

S puno više želje Grci otvaraju drugi dio susreta. Curi naša desna strana na čelu s Ćorlukom, kojeg je Samaras stalno odvlačio, da bi se odlično na prazan bok ubacivao Zaradoukas. Prva prava grčka prijetnja stiže u 48. minuti: Zaradoukas je centrirao na Gekasa koji ostaje sam pokraj Strinića i Šimunića i glavom dobro puca u Pletikosu, skoro ga uguravši u mrežu zajedno s loptom. Bilić ubrzo iz igre vadi Eduarda i na njegovo mjesto ubacuje Perišića. Grci diži nivo agresije, Webb im dozvoljava krš i lom, ali prava je tragedija što se ne možemo ni žaliti zbog neujednačenog kriterija. Ovakva Hrvatska nema tu privilegiju. Zaiskrilo je nakon kontakta Jelavića i Tzorvasa, uvukli su nas Grci u svoj ritam, ako se to uopće može nazvati ritmom. Ubrzo je u igru ušao Kalinić, brzo se i našao na podu, ali jedanaesterac nije iznudio. Bilić je Ćorluku zamijenio Vidom, Grci su krenuli s krađom vremena i prije nego su zabili. Hrvatska je ostala nemoćna i osramoćena. Što zbog rezultata, što zbog izgleda naših igrača na terenu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara