Ljubičić ipak bez finala u Roland Garrosu, Nadal nepobjediv

NAŠ NAJBOLJI tenisač Ivan Ljubičić ipak se nije uspio plasirati u svoje prvo Grand Slam finale. Bolji od njega u polufinalu Roland Garrosa bio je Nadal, koji je zabilježio 59. pobjedu zaredom na zemljanim terenima.

Ivan Ljubičić   4  2   6(7)

Rafael Nadal    6  6  7(9)

Nadal je jedini igrač ove sezone koji je u tri navrata porazio Federera, sva tri u finalima. Na zemlji je ove apsolutni vladar, sa čak 58 uzastopnih pobjeda.

Ljubo je s Nadalom imao omjer 1:2 do današnjeg meča, odnosno pobjedu prošle sezone u Dohi te dva poraza u Miamiju i finalu Mastersa u Madridu. U zadnjem susretu poražen je u tie breaku petog seta.

Puno teže nego što je očekivao Nadal je došao do pobjede nad našim najboljim tenisačem. U prva dva seta gledali smo potpuno identičan scenarij. Nadal je dvostrukim breakom doveo Ljubu pred zid i poveo s 2:0. Obojica su igrali vrlo izjednačeno iako se to po rezultatu ne vidi.

Ljubo je dobro ušao u meč, no  presudni element bio je veći broj pogrešaka koje je naš najbolji tenisač napravio, te premali postotak prvog servisa potpuno netipičan za njegovu igru.

Na početku trećeg seta Ljubo se i dalje borio iako je na njemu bio vidljiv umor: Tražio je svoje prilike preko backhand lopti no kralj prašine bio je superioran, odmoran, jednostavno prejak

Tijek meča:

Prvi set:

Rafael Nadal uspio je breaknuti našeg tenisača već u drugoj igri. Dominirao je na servisu i postavio se s velikim respektom prema protivniku. Iako smo očekivali čvršću igru našeg tenisača, Nadal je bez većih problema došao do 4:1 i prilike da mirno privede set u svoju korist. Po prvi put u setu Ljubo je riskirao u šestoj igri, želio je Nadalu dokazati kako su dva izgubljena servisa čista slučajnost. No, što je naš tenisač pronalazio bolja rješenja, to je s druge strane stizao bolji odgovor. Ljubo je do šanse za break u istoj igri došao nakon Nadalove pogreške, ujedno, druge u meču. Odigrao je sjanu paralelu, Nadal je stigao do lopte i poslao je u out.

Ljubo je nastavio nizati lijepe kombinacije i na svom servisu, bio je sve bliže povratku u set. Pri rezultatu 4:2 za Nadala proradio je Ljubin servis, te on bez izgubljenog poena osvaja vrijedan gem.

U osmoj igri Ljubo je doveo Nadala pred zid. Izjednačio je na 40:40, Španjolac potom pogađa u out, no sudac traži ponavljanje poena. Nadal poteže svom snagom, pogađa crtu i dolazi do prednosti. Ljubo se na predaje, ipak se radilo o poenu vrijednom prvog seta. Nadal je pružio svoj maksimum, fino zavarao Ljubu u zadnjem poenu gema, te uz malu pomoć sreće došao do 5:3.

Nadal je u sljedećem gemu, na Ljubi servis, došao do prilike da uzme set. Naš tenisač odličnim servisom izvukao je tri set lopte i pošteno zakomplicirao Nadalu život.

Na svom servisu Nadal je počeo gubiti pripetavanja na mreži, a Ivan je bio sve sigurniji i opasniji. Vodila se prava bitka i gledatelji su zaista mogli uživati u atraktivnom meču. Mala pogreška, odnosno, lopta u mreži nakon mudrog pokušaja odigravanja paralele, Nadala su ponovo dovela do dvostruke set lopte. Dugim, spaktakularnim poenom prvi set okončan je u korist Španjolca.

Drugi set:

Ljubo je sjajnim gemom na svoj servis otvorio drugi set, a Nadala se pritisnuo i u sljedećem, došavši do 30:40. Odličnom i preciznom paralelom kojom je pročitao Španjolca Ljubo dolazi i do izjednačenja, potom i do prilike za break. No, Nadal je uzvratio udarac i došao dož gema. Iako, za njega je to bilo neočekivano teško, s obzirom da je imao 40:15.

Sljedeća igra donijela je probleme za Ivana, s obziorm da je nakon duge borbe, zahvaljući vlastitim greškama, ispustio treći servis u meču.

Meč se rasplamsao, poeni su bili sve duži i naporniji, no Ljubo je uvijek ostajao za korak prekratak, što Nadalu daje priliku da ponovi scenarij iz prvog seta. Dvostruki break sukus je priče nastavka meča, poteglo se pitanje može li Ljubo ponovo uzvratiti udarac. Ponovo su greške bile kobne za našeg najboljeg tenisača i on ne uspijeva zaustaviti Nadala u naletu da zgrabi i drugi set.

Treći set:

U prva četiri gema obojica su držala svoj servis, no zabrinjavajuća činjenica da je očigledan umor koji se javio kod našeg tenisača. Dobru podlogu za break Ljubo je napravio u šestoj igri, no Nadal je uvijek korak ispred; svjež, siguran i poletan.

Ljubičić je poveo s 5:4 sa šestim as servisom u trećem setu.

Do 6:6 svaki je igrač bez problema držao svoj servis. U tie-breaku poveo je Ljubo s 4:2, pa s 5:3. Nadal je došao do 5:5, a zatim i do poena za meč. No, Ljubo je osvojio poen na svoj servis.

Nadal je zatim pri 7:6 servirao za meč, ali Ljubo se othrvao njegovom napadu. Španjolski tenisač ipak je s 9:7 u tie-breaku osvojio i treći set.

D.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara