Lom kralježnice ostavio ga je bez Olimpijskih igara, a sada piše povijest hrvatskog paraolimpizma

Lom kralježnice ostavio ga je bez Olimpijskih igara, a sada piše povijest hrvatskog paraolimpizma

Foto: Hina

PRVI put u povijesti Hrvatska će na Zimskim paraolimpijskim igrama imati predstavnika u snowboardingu. U Pjongčangu će nastupiti Bruno Bošnjak.

Bošnjak je prije 12 godina bio na korak do plasmana na Zimske olimpijske igre u Torinu, no teška nesreća mu je promijenila život. Na jednoj od kvalifikacijskih utrka se teško ozlijedio slomivši vratnu kralježnicu te je ostao paraliziran. Po završetku četverogodišnjeg oporavka uspio je prohodati. No Bošnjak se još jednom teško ozljeđuje prilikom pada s bicikla, kada su mu stradala dva kralješka. Unatoč svemu, Brunina želja za natjecanjem u snowboardu je bila jača.

"Maštao sam da ću jednog dana nastupiti na olimpijskim igrama, a moj san je pokvarila nesreća. Sve je propalo i skoro sam otpisao tu svoju životnu želju. No sada se vratilo i nastupit ću na paraolimpijskim igrama", kazao je Bošnjak dodavši: "Sretan sam i ponosan što mogu predstavljati Hrvatsku na Paraolimpijskim igrama."

S obzirom na to da se i prije nesreće bavio snowboardingom, sada itekako osjeti razliku.

"Najvažnija razlika je da su staze sada ipak malo blaže. Prije koji tjedan na Olimpijskim igrama bilo je pravo ludilo, sportaši su nevjerojatni, ali ja na žalost više ne mogu tako voziti. Međutim, trening mi je ostao isti, čak djelomično treniram na stazi na kojoj sam bio prije nesreće", dodao je 35-godišnji Zagrepčanin koji je prvi put na snowboard stao s 11 godina, a dvije godine kasnije počeo se natjecati.

Najbolje rezultate je bilježio u boardercrossu, a nastupio je na dva svjetska juniorska i dva svjetska seniorska prvenstva.

"Sigurno da me nekada ulovi strah, na primjer nedavno sam pao na treningu, ali trener me dobro ohrabrio i motivirao. Uglavnom me najviše pogađa to što me moje tijelo sprječava da vozim tehnikom kojim sam vozio prije nesreće, ali i ovako sam presretan. Odbijam sjediti doma - sport je moj životni put", poručio je.

Para snowboard je u programu paraolimpijskih igara od Sočija 2014. godine gdje su se medalje dijelile u muškom i ženskom snowboard crossu. U Pjongčangu na rasporedu su tri discipline - snowboard-cross, banked slalom i veleslalom. Bošnjak će nastupiti u dvije discipline - banked slalomu i snowboard crossu.

Hrvatske boje na 12. Zimskim paraolimpijskim igrama (ZPOI), koje će se od 9. do 18. ožujka održati u korejskom Pjongčangu, branit će rekordnih sedam sportaša u tri sporta, alpskom i nordijskom skijanju te u snowboardu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na ZPOI-u će nastupiti alpinci Dino Sokolović, Damir Mizdrak, Lovro Dokić i Eva Goluža, nordijci Josip Zima i Antun Bošnjaković, te u snowboardu Bruno Bošnjak.

Hrvatsku zastavu na svečanom otvaranju nosit će 17-godišnja slabovidna alpska skijašica Eva Goluža.

HRVATSKI PARAOLIMPIJCI

SKIJANJE (4)
Dino Sokolović, Damir Mizdrak, Lovro Dokić, Eva Goluža

SKIJAŠKO TRČANJE (2)
Josip Zima, Antun Bošnjaković

SNOWBOARD (1)
Bruno Bošnjak


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara