"Luđaci" se liječe od olimpijskog kompleksa

"Luđaci" se liječe od olimpijskog kompleksa

"PRVI put nakon 1996. godine Francuzi imaju priliku ući u finale Olimpijskih igara. Licem u lice, sudarit će se s pretendentima za naslov, ekipom Hrvatske",  uvod je u komentar objavljen u ozbiljnom francuskom dnevniku Le Figaro. Već prvi njegovi reci sugeriraju ono što se zorno prikazuje i statistima: Francuzi i Hrvati jedni druge poznaju kao vlastiti džep, na velikim natjecanjima susrećemo se 13. put, Francuzi su uspješniji u ukupnom skoru, ali ih boli što za uspjeh na Igrama ne znaju od Barcelone.

1996. u Atlanti sami su podrezali svoje ambicije i nisu uspjeli obraniti broncu; bolja je u susretu za treće mjesto bila momčad Španjolske. A u polufinalu su ih razbili upravo - Hrvati, pitajte Slavka Golužu, današnjeg Červarovog pobočnika.

"Razbijanje majke Rusije u četvrtfinalu ne smije biti plafon Francuske na Igrama u Pekingu. Pardon, ne smije to biti glavni domet ove francuske momčadi", piše Figaro.

1996. godina donijela je silno razočaranje nacije koja je zaluđena rukometom nakon što su momci iz Barcelone 1992. godine donijeli broncu. Otad do dana današnjeg francusku reprezentaciju u domovini nazivaju Les Bajrots ("luđaci"), a nadimak je ostao kao podsjetnik na ekstravagantne frizure "brončanih".

"1992. godine momčad Francuske na svjetskoj sceni nije predstavljala apsolutno ništa. Situacija je 2008. puno drukčija, ali nema jamstva da Francuzi mogu dohvatiti svoje povijesno finale Olimpijskih igara preko branitelja naslova i aktualnog euro-viceprvaka. Često se međusobni okršaji Francuza i Hrvata posljednjih godina odlazili na stranu naših protivnika. No, u polufinalu SP-a 2005. godine, kao i na EP-u svega seda mjeseci prije, uspjeli smo ostvariti snove", podsjećaju Francuzi.

U momčad "Bajrotsa" vlada oprez. Znaju da su Hrvati spremni izdržati njihove udarce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Toliko dobro se poznajemo, da možemo sa stopostotnom sigurnošću kazati kako će ogled u Pekingu biti pravi rat, u kojem će presuditi dobar ili loš dan jedne od ekipa, ili faktor sreće. Znam da možemo pobijediti Hrvate. Moji su igrači mentalno jaki, nemamo previše problema s ozljedama. Ostali smo bez Fernandeza i to se osjeti u našoj igri. Ali vjerujemo da možemo do kraja, imamo individualnu snagu u napadu i kolektivnu u obrani", rekao je Claude Onesta dan uoči utakmice.

"Hrvatska ima svoje briljante, ponajprije Ivana Balića, rukometaša svijeta iz 2003. i 2006. godine. No, Balić na ovim Igrama nije onaj pravi", otkrio je francuski izbornik dijelić taktike kojom će tražiti put do finala, jer poznato je da Bajrosti protiv Hrvata već godina idu istim putem, zaustavljajući Balića svim raspoloživim sredstvima.

Iako su olimpijskom skupinom prošli neokrznuto, francuski reprezentativci ne žele se razmetati velikim izjavama. I pod velikim su pritiskom, jer javnost smatra da nemaju prava na kiks, dok su naši momci, s druge strane, na Igre otišli blagoslovljeni izjavama HRS-ovih čelnika o hrvatskom SP-u kao glavnom četverogodišnjem cilju.

"Još uvijek oko vrata imamo samo akreditacije. Bit će jako teško protiv Hrvatske, ali medalja se mora zaslužiti", poručio je Olivier Girault.

D.C.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara