Lysacek oteo zlato Plušenku , vladaru umjetničkog klizanja

Lysacek oteo zlato Plušenku , vladaru umjetničkog klizanja

Tekst: Totalsport
Foto: AFP

AMERIČKI 24-godišnji klizač Evan Lysacek osvojio je zlatnu medalju u umjetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru.

Rus Jevgenij Plušenko, branitelj zlatne medalje iz Torina i najveći favorit za prvo mjesto u Vancouveru, koji je bio vodeći nakon kratkog programa, morao se na kraju zadovoljiti sa srebrnom medaljom. Nije uspio postati prvi klizač koji je obranio olimpijsko zlato još nakon Amerikanca Dicka Buttona, koji je 1952. godine u Oslu obranio naslov iz St. Moritza četiri godine ranije.

Lysacek je, pak, naslovu aktualnog svjetskog prvaka pridodao i ovaj, olimpijski, te postao prvi Amerikanac koji se okitio zlatnom olimpijskom medaljom nakon Briana Boitana kojem je također sretan bio kanadski led, u Calgaryju 1988. godine.

Klizački eksperti zacijelo će puno debatirati o zasluženosti njegove pobjede, odnosno ocjena koje su mu u slobodnom programu omogućile preskakanje Plušenka, vodećeg nakon kratkog programa i specijalista za četverostruke skokove.

U ukupnom zbroju, Lysacek je prikupio 257.67 bodova, a Plušenko 256.36 bodova. Treće mjesto i brončanu medalju osvojio je Japanac Daisuke Takahashi sa 247.23 boda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo kanadsko zlato u brzom klizanjuKanađanka Christine Nesbitt pobijedila je u olimpijskom natjecanju brzih klizačica na tisuću metara u dvorani Richmond Olympic Oval osvojivši prvo zlato domaćinima u tom sportu...

Nesbitt je klizala u paru s neraspoloženom Njemicom Monique Angermüller, na kraju 22. u ukupnom poretku, te je zbog toga pri prolaznom vremenu na 600 metara kasnila za dotad vodećom Nizozemkom Annette Gerritsen pola sekunde.

Posljednjih je 400 metara, međutim, odsklizala u vrhunskom ritmu pobijedivši na kraju s dvije stotinke sekunde prednosti pred spomenutom Nizozemkom. Treća je bila još jedna Nizozemka, Laurine van Riessen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara