Mađari igraju na kartu samilosti

SITUACIJA je u mađarskom nogometu, iskreno govoreći, užasavajuća. U zajedničkoj mađarsko-hrvatskoj kandidaturi za EURO 2012. naši susjedi, međutim, nisu odlučili prikriti činjenično stanje. Baš naprotiv, njihova se službena kandidatura, pod nazivom "Pružite nam šansu" temelji upravo na kaotičnom stanju unutar nogometa.

Mađari, dakle, igraju na kartu samilosti, koju bi UEFA trebala konačno iskazati u Cardiffu. Odbor za kandidaturu na čelu s predsjednikom Tamásom Gyárfásom kroz svoju je prezentaciju čelništvu europskog nogometa doslovno uputila apel za spas igre u njihovoj državi, uz napomenu da bi organizacija poput UEFA-e trebala zagovarati balans između bogatih i siromašnih.

"Već dugo vremena europski je nogomet podijeljen na dva tabora: pobjednički i luzerski. Ne ukaže li se pomoć onima koji drže začelje poretka, njihova distanciranost od vodećih samo će rasti." - podvukao je Gyárfás u službenoj kandidaturi.

Mađarska sasvim sigurno nije među zemljama - nogometnim liderima. Dapače, mnogo je bliža začelju kojeg predsjednik odbora spominje. Za razliku od zlatnih 50-ih, kada je Mađarska predvođena Ferencom Puskašom slovila za ponajbolju momčad svijeta, danas je igra njezinih potomaka u velikoj krizi. Od SP-u 1986. Mađarska posti na velikim smotrama, a ljestvica kvalifikacije skupine C za EURO 2008. sugerira da će se taj negativni trend nastaviti. Utakmice mađarskog nogometnog prvenstva u prosjeku posjećuje nekoliko tisuća ljudi, većina stadiona zahtijeva hitnu rekonstrukciju, a Ferencvaroš, klub s najvećom tradicijom, pleše na rubu bankrota.

Mađari se nadaju kako će dobivanjem domaćinstva vratiti nogomet na stare staze, no za to će im trebati puno novca.

Naime,  obećali su obnoviti tri stadiona - u Budimpešti, Gyoru i Székesfehérvár, te izgraditi jedan novi u Debrecenu. Bit će to veliki trošak, no vjeruju kako će uspjeti. "Ne znamo još koliko će to sve ukupno stajati jer će se i okolica uređivati - prilazne ceste, hoteli i slično. No, Vlada nas podupire i pristala je pomoći nam u nabavci novca" - rekao je Peter Serenyi glasnogovornik mađarskog Odbora za kandidaturu.

Ne zna se kome će Platini dati glas 

Neizvjesno je tek za koga će ruku podignuti Platini, čiji talijanski korijeni odvlače od zagoravaranja malih, koji su ga, uostalom i izabrali na mjesto predsjednika UEFA-e. Sada, kada je postalo jasno da Vlatko Marković ipak nije glasao za pravoga, ostaje nam uzdati se da nekonkurentnošću ukrajinsko-poljske kandidature možemo do drugog kruga. Pa što bude.

Marković je već kuvertirao glasove Turčina Erzika, Portugalca Madaila, Norvežanina Omldala s kojim se zbližio nedavno u Helsinkiju, Rumunja Sandua te Nijemca Gerharda koji nas iz nekog razloga simpatizira. Ili ako vam je draže, ne simpatizira Talijane.

Popis članova UEFA-e koji će odlučivati o domaćinstvu za EURO 2012:
Michel Platini (Francuska)
Senses Erzik (Turska)
Geoffery Thompson (Engleska)
Angel Maria Villa (Španjolska)
Gerhard Mayer (Njemačka)
Marios Lefkaritis (Cipar)
Vječeslav Koloskov ( Rusija)
Gilberto Madail (Portugal)
Joseph Mifsud (Malta)
Per-Ravn Omldal (Norveška)
Mircea Sandu (Rumunjska)
Matthieu Sprengers (Nizozemska)

D.R.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara