Makedonski golman: Červar trči za novcem, snima reklame i glumi stručnjaka

Makedonski golman: Červar trči za novcem, snima reklame i glumi stručnjaka

Foto: Getty Images / Guliver image

BORKO RISTOVSKI, vratar Makedonije, otvorio je verbalnu paljbu po izborniku Hrvatske Lini Červaru. Ristovski je s Červarom kratko surađivao u Metalurgu. Potom ga je Červar koji je bio izbornik Makedonije, izostavio s popisa za SP u Francuskoj prošle godine. Ristovski je uoči Europskog prvenstva u Hrvatskoj poručio da je Červara pregazilo vrijeme, a u razgovoru za Index pojasnio je zašto. 

"Govorim isključivo u sportskom kontekstu. Svi koji razumiju rukomet znaju da je Červar godinama izvan vrhunskog rukometa. Došao je u Metalurg jer klub ima bogatog gazdu koji je u njemu vidio potencijal da napravi iskorak. To je moj klub, stabilan je i o njemu ne mogu reći ništa loše. No Metalurg nije top rukometa. Svjetski klubovi zovu svjetske trenere. Zašto Lina nije potražio netko od velikih klubova? Zato što znaju da on nema rukometno znanje potrebno za moderan rukomet", objašnjava Ristovski koji je s reprezentacijom Makedonije preselio u Varaždin, u drugi krug natjecanja.

 

Makedonija je jedno od najvećih iznenađenja EP-a, a vratari Mitrevski i Ristovski najveći junaci momčadi koja je u drugi krug prenijela tri boda, više od Nijemaca, aktualnih prvaka Europe te Slovenaca, brončanih sa SP-a u Francuskoj. Prošle godine, uoči svjetske smotre, Červar je poručio da mora pomladiti momčad pa na popis nije uvrstio 35-godišnjeg Ristovskog. Vratar Barcelone kaže da njegovo mišljenje o Červarovu radu nema nikakve veze s tim potezom. 

"Nitko me ne može uvjeriti da je Červar pravi trener za Hrvatsku, tako moćnu reprezentaciju! Zna se koji klubovi ulaze u rukometni Top 10. Ako vas ti klubovi žele, znači da nešto znate. Červara u Njemačkoj ne smatraju velikim trenerom. Radio je u Italiji, ali koliko znam, tamo se igra nogomet, a rukomet nije sport broj jedan. Hrvatskoj želim sve najbolje. Uz Makedoniju, to je moja omiljena zemlja u kojoj imam puno prijatelja. Često dolazim u Hrvatsku, zimi i ljeti. Želim vam puno uspjeha na Euru i navijam za vas, no bez sumnje biste imali puno veće šanse za polufinale da imate boljeg izbornika. Hrvatska je igrala moderniji rukomet pod Slavkom Golužom. Kada treba konkretno pričati o rukometu, Lino prosipa fraze i priča općenito. On je populist. Snima reklame, bavi se politikom, trči za novcem i glumi da je stručnjak, umjesto da se zaista bavi rukometom. Mase ga slijede, ali mislim da hrvatskoj reprezentaciji treba nešto drugo."

"Trebao se samo maknuti da ne smeta Baliću, Metličiću i ekipi" 

Iako je Lino Červar s Hrvatskom osvojio devet velikih medalja, Ristovski smatra da to danas nije mjerilo.

"Imao je Balića i Metličića, trebao se samo pomaknuti da im ne smeta. Hrvatska danas ima vrhunske igrače i veliku podršku s tribina, ali nažalost, nema pravog izbornika. Makedonija je pod Červarom bila 15. na svijetu, a sada smo tri boda udaljeni od polufinala. Raul Gonzalez je bolji od Červara, to nije sporno." 

Lino kaže da su vaše riječi provokacija.

"Zašto bih ga provocirao? Nemam ništa od toga. Novinari su me pitali kakav je Lino i ja sam odgovorio. Rekao sam već sve to Červaru u lice, nemam problem s tim. Ja sam igrač Barcelone i ostvario sam dovoljno u karijeri. Nemam komplekse, nisam ljut, samo sam iskren", odgovara Ristovski. 

Makedoniju u Hrvatskoj prate tisuće navijača i bit će njihov veliki adut u borbi za polufinale. 

"Predivan je osjećaj vidjeti naše ljude na tribinama. Sjajno se osjećamo u Hrvatskoj, vaši navijači su nam također bili velika podrška. Vjerujem da će tako biti i u Varaždinu." 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara