Maljković: Split mi je dao priznanje koje je veće od sporta

"BIO je rat, a krvi je bilo do koljena. S Panathinaikosom gostujem tamo negdje 1995. godine u Splitu i ne znam što će biti. Kažem tada mojim igračima, Split je moj klub, ali hoću pobjedu. Utakmica završi, moji Grci pobjede s 12 razlike i krenem prema izlazu. No, vidim nitko od gledatelja se ne miče, nitko ne ide. Počinje pljesak. Buran pljesak. Mislio sam da je došao u dvoranu Goran Ivanišević ili možda netko od nogometaša Hajduka, ali ne. Netko mi je rekao, Božidare tebi plješću! Cijela dvorana. Ostao sam zapanjen. To je tada bilo više od sporta, to je bilo ljudski. To je taj Split, to vam je takav grad", pokušao je danas Božidar Maljković u emisiji Nedjeljom u dva Aleksandra Stankovića, ispričati jedan od svojih najemocionalnijih događaja u životu, a svakako je među njima priznanje koje je dobio tada u Splitu.

Plakao sam

Priznao je danas Maljković kako je tada plakao, a nije bio jedini, a da je tako zaista bilo, mogli smo i vidjeti i danas, prema tonu njegova glasa kada se prisjećao gostovanja na Gripama prije 14 godina, a sustezao se da ponovno ne zaplače. Sve zbog snažnog pečata kojeg je ostavio kao trener jednog od najboljih košarkaških klubova i to Jugoplastike koja je tri godine zaredom osvajala europski tron. Maljković je tada imao na raspolaganju igračke legende kao što su Sretenović, Perasović, Pavičević, Kukoč, Sobin, Čizmić, Naumoski, Tabak, Ivanović, Savić, Rađa, Naglić.

"Istina tada sam se te 1995. godine rasplakao na Gripama, a i svi smo plakali. Bio je trenutak kojeg ću se sjećati cijelog života. Nezaboravno. Primio sam tada oko 30 metara "faksa", a svi su se javljali, svi su željeli nešto reći. Sjećam se, tada se prema meni zaletio hrvatski branitelj. U prvom trenutku nisam znao hoće li me udariti ili poljubiti, na kraju bilo je ono drugo. Dobio sam od njega šal Hajduka kojeg rijetki dobivaju. Tako nešto se ne zaboravlja", evocirao je tako Maljković uspomene pa se tako prisjetio i povratka iz Muenchena kada se poslije osvajanja naslova Europe skupio cijeli grad.

"Onaj" režim nikada nije volio

"E, to je bilo nešto nevjerojatno" kazao je Maljković osvrnuvši se na razdoblje devedesetih dodajući kako se nikada nije bavio politikom, ali ga je zanimala. O Splitu je uvijek govorio u superlativima, pa i u Beogradu i tada srpskim novinarima.

"Srpski režim devedesetih nikada nisam volio", priznat će u jednom trenutku Maljković dodajući kako je ostao zauvijek fasciniran Splitom i odnosom toga grada sa svojim ljudima. Gripama je dao gotovo sve što je mogao, priznao je tako kako je u četiri godine koliko je vodio Jugoplastiku više vremena proveo s igračima koji su mu postali njegova djeca, nego s vlastitom djecom. Naravno, kada su djeca u pitanju, teško je govori koje mu je najdraže, ali jedno ime ipak se izdvaja.

Toni Kukoč najdraže dijete

"Toni Kukoč! On je najbolji igrač. Znate, svaki klub za vrijeme utakmice ima svoje uspone i padove u igri, ali Toni je uvijek bio tu da popuni tu prazninu i da povuče i više nego što treba. Bio je veliki igrač, a veliki igrači su poput velikih pjesnika", opisao je Maljković svoj odnos prema Kukoču koji mu je igrao na gotovo svim pozicijama.

Štoviše, Stanković ga je pred kraj emisije podsjetio na kritike koje je doživljavao Maljković kako je eto unazadio košarku. Stanković je zapravo ponovio kritiku dijela košarkaških stručnjaka kako se Maljković u posljednje vrijeme bavio idejom igre kako primiti manje koševa a ne dati više. Za Maljkovića bila je to prilika opet spomenuti Kukoča.

Dajte mi Kukoča

"Da, to je mi je spočitao Skansi (Petar Skansi op.a). Nakon jedne utakmice rekao mi je osobno kako se trudim primiti manje, a ne idem na to da zabijem više. Svoje viđenje ponovio je i na konferenciji za novinare. Jednostavno sam tada odgovorio: Dajte mi Tonija Kukoča i okrenut ću igru!", naglasio je danas Maljković.

Govoreći o aktualnoj situaciji, spomenuo je sumrak košarke u NBA kojeg je povario veliki novac, a koja je nakon odlaska velikog Michaela Jordan postala tek četvrti sport u SAD-u. Naravno, najveći košarkaški trener dotaknuo se i domaćih događanja.

"Jadranska liga jedini je budućnost sporta. Ne samo za košarku nego i za ostale sportove. Imamo sada formirane države unutar svojih granica, a sport treba širiti", kazao je Maljković naravno ne misleći samo na kvalitetu utakmica-mečeva već i na financijsku stranu. O ovogodišnjem regionalom Final-fouru kazao je kako bi trebao ligu osvojiti Partizan, no da zapravo pravog favorita nema.

I.Ć.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara