MAMIĆ GREŠKOM PREDAO SUCU UPUTE LOVRENU KAKO DA SVJEDOČI "Na eventualno pitanje USKOK-a..."

MAMIĆ GREŠKOM PREDAO SUCU UPUTE LOVRENU KAKO DA SVJEDOČI "Na eventualno pitanje USKOK-a..."

Foto: Luka Šangulin / Index, Denis Javorović / Pixsell

ZDRAVKO MAMIĆ napravio je veliki kiks na suđenju u Osijeku, gdje je optuženik za izvlačenje najmanje 116 milijuna kuna iz gradskog kluba Dinamo te poreznu prijevaru od barem 12,2 milijuna kuna. 

Gazda Dinama udaljen je sa suđenja početkom rujna prošle godine zbog stalnih ispada i nepoštovanja suda, ali se vratio na ročište prošlog mjeseca.
 
U vrećicama s Dinamovim grbom koje je Mamić predao sudu, ostali šalabahteri za svjedoka Lovrena
 
Tada je na sud došao noseći vrećice s Dinamovim grbom, u kojima su se nalazili dokumenti kojima je dokazivao svoje tvrdnje da je "nevin".
 
Ali danas se ispostavilo da je među tom hrpom papira i dokaza bio i onaj na kojem su upute Dejanu Lovrenu kako da svjedoči.
 
Mamićeva obrana: "To su samo naše bilješke, u spisu su završile greškom"
 
Mamićeva obrana zatražila je da se Mamićev šalabahter njegovu štićeniku povuče iz sudskog spisa jer je tamo završio "greškom". Kako su odvjetnici Dinamova gazde objasnili, "to su samo naše bilješke".
 
Tužitelji pak tvrde da se na papiru jasno vidi da su to upute Lovrenu kako bi trebao svjedočiti jer tamo piše: "Na eventualno pitanje USKOK-a...", nakon čega je naveden odgovor. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Sudac nije prihvatio objašnjenje Mamićeva odvjetnika, pa su Mamićeve upute Lovrenu kako da svjedoči završile među dokazima. 
 
Lovrenovo svjedočenje Mamiću je donijelo izbacivanje iz sudnice, a reprezentativcu Hrvatske istragu zbog lažnog iskaza
 
Upravo je tijekom Lovrenova svjedočenja 1. rujna prošle godine Mamić podivljao, nakon čega je udaljen iz sudnice. Stoper reprezentacije Hrvatske prošao je daleko gore. Protiv njega je nakon spomenutog svjedočenja pokrenuta istraga zbog sumnje u lažno svjedočenje. 
 
Modrić je također pod optužnicom zbog lažnog iskaza na suđenju Mamiću, a za isto djelo tereti se i punica kapetana Hrvatske
 
Suđenje Zdravku Mamiću, njegovu bratu Zoranu, bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru rezultiralo je još jednom istragom, a zatim i optužnicom za lažno svjedočenje. Podignuta je protiv Luke Modrića, kapetana reprezentacije Hrvatske. Za ovo kazneno djelo tereti se i Modrićeva punica Vesna Juraić.
 
Ali, vratimo se Lovrenu, jer njemu su bile namijenjene pismene upute Mamića koji očito ne dijeli samo novac od transfera, nego i pravne savjete.

DORH: Postoji osnovana sumnja da je Lovren kao svjedok tijekom suđenja Mamiću dao lažni iskaz

DORH je prije dva mjeseca u Osijeku ispitao Lovrena zbog sumnje da je dao lažni svjedočki iskaz tijekom suđenja Zdravku Mamiću i još trojici okrivljenika te time počinio kazneno djelo. Iz osječkog tužiteljstva tada su priopćili kako postoji osnovana sumnja da je Lovren 1. rujna prošle godine kao svjedok na osječkom Županijskom sudu tijekom suđenja Mamiću i ostalima dao lažni iskaz, iako je od strane suca bio upozoren da je dužan iznositi istinu te da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo.

Lovrena, naime, terete da je kao svjedok svjesno neistinito iskazao kako je aneks ugovora o profesionalnom igranju - na kojem je kao dan zaključenja naveden datum 9. siječnja 2007., a kojim se regulira podjela transfernog obeštećenja između njega kao igrača i Dinama kao matičnog kluba u omjeru 50:50 posto - potpisao nedugo nakon potpisivanja svog ugovora o profesionalnom igranju s klubom od 1. siječnja 2007., iako je znao da to ne odgovara istini.

Za što sve DORH tereti Lovrena? Mijenjanje datuma na ugovorima, laganje da ih je potpisao  i da je u vrijeme isplate i podjele novca od odštete bio u Hrvatskoj

"Nakon predočenja dopisa upućenih matičnom klubu i datiranih 1. veljače 2010., 29. ožujka 2010. i 7. rujna 2010. u kojima se u njegovo ime traži isplata 50 posto transfernog obeštećenja i koji sadrže potpis s njegovim imenom, osnovano se sumnja da je svjesno neistinito iskazao kako je te dopise vlastoručno potpisao", ističu u tužiteljstvu.

Lovren je osumnjičen i da je neistinito na sudu iskazao kako je u vrijeme isplate novca od podjele transfernog obeštećenja bio u Hrvatskoj, da je osobno u tu namjenu otvorio poseban račun u banci u Zagrebu, a da ga je istog dana kada mu je novac sjeo na račun osobno proslijedio na bankovni račun treće osobe, iako svjestan da to nije istina i da je u to vrijeme bio u Francuskoj.

Nakon što je ispitan, iz osječkog tužiteljstva Lovrenu su uručili obavijest o početku provođenja istrage zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo davanja lažnog iskaza.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara