Mamić može u Saudijsku Arabiju, ali mora se pojaviti na sudu u Osijeku

Mamić može u Saudijsku Arabiju, ali mora se pojaviti na sudu u Osijeku

Foto: Hina

ZORAN MAMIĆ postat će novi trener Al Nassera iz Saudijske Arabije i na godinu dana preselit će na Arapski poluotok, no što to znači za njegov status USKOK-ovog optuženika? Hrvatska nema potpisan ugovor o izručenju s tom arapskom zemljom pa se naizgled čini kako Mamić mlađi bježi od zakona, ali sad već bivši trener Modrih odlaskom u Saudijsku Arabiju ne krši uvjete jamstva, te će se morati vratiti u Hrvatsku dođe vrijeme za saslušanje u Osijeku.

USKOK je u travnju podigao optužnicu protiv braće Mamić, Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara. Tereti ih kako su oštetili Dinamo za 115 milijuna kuna, te državni proračuna za više od 12 milijuna. Konkretno, Mamića mlađeg optužuju da je utajom poreza nezakonito stekao 38 milijuna kuna. Sudit će mu se na Županijskom sudu u Osijeku zbog prijateljskih i poslovnih veza sa sucima zagrebačkog Županijskog suda. HNL-ov trener godine uplatio je četiri milijuna kuna jamčevine i pušten je da se brani sa slobode. No bez obzira na njegov status, nema pravnih zapreka za odlazak u inozemstvo.

Nema pravnih zapreka za njegov odlazak

Mamić može otići izvan zemlje i tamo boraviti koliko god želi, ali mora se odazvati pozivima suda. Jamstvo mu se može ukinuti, ako se ne odazove pozivu ili ako ne bude imao valjan razlog za izostanak. U tom slučaju njegova jamčevina ostaje u državnom proračunu, a za Mamićem će se raspisati međunarodna tjeralica.

Saudijska Arabija nema ugovor o izručenju s Hrvatskom, ali potpisali smo Protokol o uspostavi diplomatskih odnosa 1995. godine i to bi u principu trebalo biti dovoljno za suradnju dvaju zemalja u ovom slučaju.

Poslali smo upit Ministarstvu vanjskih i europskih poslova što će se dogoditi u slučaju Mamićevog ne pojavljivanja na sudu, odnosno hoće li ga Saudijci morati izručiti, međutim oni tvrde da iako je u pitanju međunarodni ugovor, Mamićev slučaj je u nadležnosti Ministarstva pravosuđa. Njihov odgovor još čekamo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara