Mamić oslobođen optužbi gay zajednice: "30 godina frizira me jedan takav!"

Foto: Index

ZDRAVKO MAMIĆ nije diskriminirao homoseksualce, lezbijke, transseksualce ni biseksualce izjavom da "gay nogometaši ne mogu igrati za reprezentaciju", presudila je sutkinja zagrebačkog Županijskog suda i odbacila tužbu četiri zajednice protiv Dinamovog izvršnog dopredsjednika. Maminjo je, podsjetimo, u svom javnom istupu objasnio da homoseksualce prije vidi kao novinare ili baletane, a otkrio je da se vrlo često i sam našao na radaru njihove požude. Tužbu su zajednički podigli Centar za mirovne studije te udruge LORI iz Rijeke, Zagreb Pride i Queer Zagreb. Tražili su da se Mamiću zabrani daljnje diskriminiranje na osnovi spolne orijentacije te da u dnevnim novinama objavi javnu ispriku o vlastitom trošku.

Osim Mamića, udruge su tužile i predsjednika Hrvatskoga nogometnog saveza Vlatka Markovića zbog izjave u kojoj je poručio da homoseksualcima nema mjesta u reprezentaciji jer "na sreću, nogomet igraju samo zdravi ljudi".

Sutkinja Jadranka Travaš obrazlaže da Mamićeva izjava nije diskriminirajuća, s obzirom da on nije taj koji slaže reprezentaciju pa stoga ne može nikoga staviti u diskriminatoran položaj.  Istupom je, tvrdi sud, izrazio svoje mišljenje i dao vrijednosni dojam i pri tome se koristio pravom na slobodu izražavanja i mišljenja.

"To je isto kao da sam rekao da više volim plavuše nego crnke"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojoj obrani Mamić je istaknuo da je odmah po izgovaranju sporne izjave prošle godine u studenom shvatio da bi zbog iste mogao imati problema. Tvrdi da je samo želio rastumačiti kako je nogomet grub sport te da ne može zamisliti homoseksualca kako ide glavom na kopačku.

"To je isto kao da sam kazao da više volim plave nego crne žene", rekao je Mamić i dodao da mu niti na kraj pameti nije bilo diskriminirati nekoga niti da za to ima razloga.

"Sve i da hoću, to ne mogu. Nije to moja reprezentacija", kaže Maminjo, tvrdeći da nema predrasude prema gay zajednici.

Postavljeno je i pitanje igra li u Dinamu trenutno osoba gay reprezentacije; "To ne znam", odgovorio je Mamić tvrdeći da nije upoznat s činjenicom da je UEFA kaznila bivšeg hrvatskog izbornika Otta Barića s iznosom od tri tisuće švicarskih franaka zbog homofobnih izjava.

Udruge imaju pravo žalbe na nepravomoćnu oslobađajuću presudu. Također tražili su zbog navodne pristranosti izuzeće sutkinje Travaš čije su izuzeće zbog navodne pristranosti tražile na prijašnjem ročištu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara