KRONOLOGIJA MAMIĆEVOG PADA U godinu dana od najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa do umirovljenika

KRONOLOGIJA MAMIĆEVOG PADA U godinu dana od najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa do umirovljenika

Foto: Hina,Index

ODLAZAK Zdravka Mamića je kulminacija pravnih teškoća s kojima se sad već bivši izvršni dopredsjednik HNS-a susreo u posljednjih godinu dana. Toliko je naime trajao njegov put od najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa do umirovljenika, a svoj odlazak objasnio je kao peglanje imidža nogometnog saveza. Kaže kako odlazi da bi "hrvatski nogomet mogao nesmetano ići u budućnost", te da "ne želi biti razlog zbog kojeg se umanjuju uspjesi Hrvatskog nogometnog saveza."

Uhićenje u Sloveniji, 2. srpnja 2015. godine

Dinamova momčad otputovala je u Sloveniju na pripreme, a u Zagrebu je policija upala u kuće braće Mamić, te u urede Dinama i HNS-a. Dan kasnije oba Mamića dobili su poziv na informativni razgovor, te su se vratili u hrvatsku metropolu.

Mamić se ubrzo oglasio preko svojih medija i poručio kako je sve namještaljka, te po tko zna koji put iskoristio dionicu "ovo je lov na živog čovjeka". Činilo se kako će situacija smiriti nakon što prođe uvodna galama, međutim taj je slučaj označio početak Mamićevog odlaska sa svih pozicija u hrvatskom nogometu.

Epilog je dobro  poznat, Mamići, Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar optuženi su da su Dinamo oštetili za 117 milijuna kuna, a Zdravko Mamić optužen je kako je nezakonito zaradio oko 52 milijuna kuna. Uskok tvrdi kako je dio tog novca završio na privatnim računima braće Mamić. Pritvoreni su u Remetincu, a oslobođeni su dva tjedna po uhićenju plativši jamčevinu.Tužba obitelji Murić i Robertovog agenta, 24. srpnja 2015.

Bivši Dinamov junior Robert Murić i njegov zastupnik prijavili su Mamića zbog prijetnji smrću. Murić je napustio Dinamo bez odštete i otišao u Ajax, a Mamić, ljutit što ga je netko izigrao i pobjegao iz Dinama prije nego je na njemu uspio zaraditi, verbalno je napao člana njegove obitelji i zaprijetio mu smrću.

Pritvoren sa sinom Mariom, 18. studenog 2015.

Drugi put pritvoren je u društvu sa sinom Mariom Mamićem, Igorom Korotom i Sandrom Stipančićem zbog udruživanja u zločinačku organizaciju, te zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sklopu zločinačkog udruženja. DORH ih teretio za "pribavljanje nepripadne imovinske koristi na štetu" i Mamiću odredio mjesečni pritvor.Izlazak na slobodu, 8. prosinca 2015.

Prividno još uvijek dobro raspoloženi Mamić senior izašao je iz Remetinca uz "herojski doček" uhljebljenih i zavisnih kojima je omogućio ugodne živote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskokov hat-trick, 8. veljače 2016.

Treća istraga protiv Mamića započela je u Uskoku. Ovaj put kraj njega su optužena još šestorica pod sumnjom kako su iz Dinama odnijeli 70 milijuna kuna.

Početak kraja, 9. veljače 2016.

Prve znakove nervoze i slabosti, nedodirljivi vladar hrvatskog nogometa pokazao je uoči Valentinova Čovjek koji se inatio suparnicima kako nikad neće prepustiti hrvatski nogomet promjenama, iznenada je objavio kako odlazi iz Dinama, no ogradio se od napuštanja HNS-a. Prestao je imati službenu funkciju u Dinamu i postao consigliere.

Uskok podigao optužnicu za pljačku Dinama, 26. travnja 2016.

Mamići, Vrbanović i Pernar optuženi su za pljačku Dinama i države za 115, odnosno 12 milijuna kuna, a zbog veza obitelji Mamić u hrvatskom pravosuđu Vrhovni sud prebacio je suđenje na Županijski sud u Osijek.

Kamenovanje u Splitu, 31. svibnja 2016.

Gazda hrvatskog nogometa i njegov odvjetnik Čedo Prodanović parkirali su ispred suda u Splitu, a četvorica maskiranih napadača zasuli su ih bakljama i bocama. Oko 20 dana kasnije trojica su uhićeni.

Posljednji Urbi et Orbi, 1. srpnja 2016.


Nakon što je jedan politički tjednik objavio kako je moćan čovjek naručio ubojstvo državnog odvjetnika Dinka Cvitana, Mamić se pojavio pred medijima u svom poznatom obraćanju naciji negiravši sve optužbe iako ga u tekstu nitko nije imenom spomenuo. Po završetku konferencije za medije samovoljno je otišao u Uskok i dao iskaz.

Konačan odlazak iz hrvatskog nogometa, 25. srpnja 2016.


Zdravko Mamić službeno je prestao imati bilo kakvu funkciju u hrvatskom nogometu i postao je umirovljenik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara