"Mandžukić i Križanac jednostavno su morali biti na popisu"

"BILIĆ je sa svojim popisom mislio na budućnost, ali mislim da je ipak bio popustljiv prema nekim igračima", smatra velikan hrvatskog nogometnog trenerskog zanata i bivši hrvatski izbornik Tomislav Ivić.

>Za Dalića nema dileme: Bravo za Bilića, Sharbini je jedini legitimni nasljednik Luke Modrića

>Ugarković nakon pozivanja Sharbinija u repku: Čestitamo!

>Ladić: Sharbini je sad Bilićev problem

>Biliću ne treba igrač koji Lucu Tonija pospremi u mali džep

>Nikola Pokrivač za Index: Bilićev poziv vrhunac je moje karijere

"Sharbini zaslužio poziv"

Ivić je za Index bez dlake na jeziku secirao Bilićev popis i među ostalim ustvrdio da je izbornik pogriješio kada je pozvao Kalinića, a zaboravio na Mandžukića, kao i kad se odlučio odreći Vranješa za kojeg smatra da je itekako iskoristiv čak i na poziciji klasičnog stopera. Nepozivanje Križanca još je jedna stvar koju Bilić nije smio napraviti uoči velikog natjecanja, smatra Ivić, no ipak je krenuo od pozitivnih stvari, od Anasa Sharbinija.

"Sharbini je za mene veliki talenat. On je učinio jednom jedan gaf kada se nije odazvao reprezentaciji. Ja bih prešao preko toga i smatram da je Slaven odlično napravio kada ga je pozvao. Drago mi je i da je malog Pamića, kojeg slabo poznam, također pozvao. To će biti pozitivno i ako oni na kraju niti ne odu na Euro  kao poruka da su oni u njegovoj viziji za budućnosti koja je vrlo pozitivna."

"Mandžukić prva Bilićeva greška"

Nepozivanje potentnog Dinamovog napadača najviše je zasmetalo Iviću, koji je svjestan da Mandžukić trenutačno nije u formi, ali je prema poznatom treneru i takav bolji od "zelenog" Kalinića.

"Gledao sam zadnju utakmicu Hajduka i Dinama na Poljudu i prvi koji mi je upao u oko je Mandžukić. Ima sve osobine moderne špice, koji može igrati skroz naprijed, ali i kao povučeni napadač iz drugog plana. Čini mi se da taj mali ima potencijal. Kalinić je također potencijal kao gol igrač, ali on ima nedostatke koje mora ispraviti. Previše je mlad i nepokretljiv je u fazi obrane za razliku od Mandžukića koji ima fantastičnu trku u u oba pravca. Možda je malo slabiji golgeter od Kalinića, ali to dolazi iz toga jer je puno pokretljiviji. Da vam iskreno kažem neobično mi se sviđa Mandžukić", iskreno će Ivić.

"Za Vranješa je trebalo biti mjesta"

I dok nepozivanje Babića smatra opravdanim, za Vranješa se itekako trebalo naći mjesta jer je polivalentni nogometaš Werdera iskoristiv i kao zadnji vezni, ali i na poziciji stopera, smatra Ivić.

"Babić koji je u hrvatskoj reprezentaciji igrao na dosta različitih pozicija je ispao. Čini mi se da se sam malo zapustio, ali možda smo ga i mi zapustili, slično kao i Vranješa. Vranješa sam dosta pratio i prema meni, on je morao biti na tom širem izboru. On je za mladu reprezentaciju igrao odlično libera i njega vidim da bi u budućnosti mogao igrati tu poziciju i u A selekciji. Nemojte zaboraviti da bi nakon Eura mogli izgubiti gotovo cijelu obranu. Smatram da je on žrtvovan i da ga se ipak moralo iskoristiti."

"Križanac je sjajan momak koji je trebao igrati na Euru"

Slična priča je i sa Križancem, čije je ime moralo naći mjesto pod suncem na konačnom popisu za Euro, smatra Ivić koji o braniču Zenita govori samo u superlativima.

"Ja sam sa Križancem razgovarao kada je Zenit igrao Kup Uefa protiv belgijskog Standarda. To je jedan fantastičan mladić i mislim da se na njega u ovom trenutku trebalo računati. Po meni možemo biti deficitarni baš na poziciji skok igre centralne obrane. Šimić i Kovač igraju loše ili ne igraju u svojim klubovima i Križanac bi tu odlično upao."

"Bilić je sa svojim popisom mislio na budućnost, ali je popustio nekim igračima"

Na koncu je trofejni trener u tri rečenice sumirao cijelu priču, za koju kaže da je zapravo stara priča  u hrvatskoj reprezentaciji.

"Hrvatska reprezentacija oduvijek ima isti problem. Teško se rješava starijih igrača koji su zaslužni za plasman na veliko natjecanje. Njima se uz najveće počasti treba zahvaliti, ali za veliko takmičenje treba postupati samo u svrhu rezultata i treba sastaviti najbolju momčad, ali isto tako istovremeno gledati na budućnost. Bilić je sa svojim popisom mislio na budućnost, ali mislim da je ipak popustio prema nekim igračima."

Marko Petrak
Foto: Index, AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara