Maradona se na vrhuncu karijere svaki dan ubijao kokainom

Maradona se na vrhuncu karijere svaki dan ubijao kokainom
Foto: Guliver Image/Getty Images

O DIEGU MARADONI zna se više-manje sve. Barem tako mislimo. Diego je oduvijek izazivao kontroverze. Što na terenu, što izvan njega. Ludovao je i na travnjaku, ludovao je izvan njega. Čarobnjak s loptom i totalni luđak bez nje.

Jedan od najboljih autora dokumentarnih filmova, britanski filmaš Asif Kapadia, uhvatio se u koštac s kompleksnim narativom o legendarnom Argentincu, a ako znamo da su njegova dva prethodna filma o Ayrtonu Senni i Amy Winehouse remek-djela žanra, onda s posebnim veseljem iščekujemo premijeru filma o Diegu.

Portal GiveMeSport je na zanimljiv način, jednostavan i u kratkoj formi, najavio film o čovjeku koji je promijenio nogomet.

Diego Maradona jedan je od najvećih igrača koji su ikada igrali nogomet. Neki kažu da je on najveći.

To je bilo na terenu. Izvan terena, u Maradoninom životu bilo je mnogo toga.

A novi dokumentarac "Diego Maradona" otkriva koliko je Argentinac izvan kontrole.

Na svom vrhuncu, Maradona je na svojim ramenima nosio čitav Napulj i cijelu Argentinu.

Kad je u spektakularnom transferu 1984. prešao iz Barcelone u Napoli, 75 tisuća ljudi došlo je na svoje oči uvjeriti se da je u Napulj stigao Mesija.

Napoli nikada nije bio talijanski prvak, ali Maradoninom magijom, klub s juga Italije osvojio je dva naslova prvaka i jedan Kup UEFA. U međuvremenu sam je odveo Argentinu do naslova prvaka svijeta 1986. Bio je najbolji igrač na svijetu.

Međutim, genij je bio ovisan o kokainu.

Zloglasna Napuljska mafija, Camorra, iskoristila je Maradonu, navukla ga je na drogu i iz te se zamke više nije mogao izvući.

Maradonina ovisnost o drogama bila je tolika, da su čak u klubu žmirili na jedno oko.

''Vjerojatno bi netko drugi pišao umjesto njega'', kaže predsjednik kluba Corrado Ferlaino na pitanje kako je uspijevao prolaziti testove na droge.

Bio je lud. Ipak, cijeli svijet ga je obožavao.

No, karijera mu se nakon SP-a u Italiji 1990. raspala.

U njegovom Napulju polufinale su igrali Argentina i Italija. Argentina je prošla u finale nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, a Diego, koji je postigao gol s bijele točke, od idola je postao najomraženija osoba u Italiji.

Status superzvijezde nestao preko noći i vlasti su se okrenule protiv njega.

Telefoni su mu se prisluškivali, a policija je čekala trenutak kad će ga uhvatiti na djelu. S drogom i prostitutkama. Upravo se to dogodilo. Diego je dobio uvjetnu kaznu, a kad su mu u urinu pronašli tragove kokaina, dobio je 15 mjeseci zabrane igranja nogometa.

''Kad sam došao u Napulj, dočekalo me je 80 tisuća ljudi, kad sam odlazio, bio sam sam'', rekao je Maradona.

Četiri godine kasnije na SP-u u Americi pokušavao je vratiti staru slavu i spasiti karijeru, ali nakon samo dvije utakmice poslan je kući zbog dopinga. Bio je to kraj.

Ostaje vječno pitanje, koliko je Diego samo mogao biti dobar da nije toliko volio droge.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara