Marca: Luka Modrić - čudesna priča o pastiru koji se popeo na vrh svijeta

Marca: Luka Modrić - čudesna priča o pastiru koji se popeo na vrh svijeta
Foto: EPA, Screenshot: Marca

"SIN goniča koza koje je i sam kao klinac čuvao po planini, dijete rata, izbjeglica u strahu od Srba koji su mu ubili djeda. Nosio je drvene kostobrane i uvijek imao loptu na nozi. Njegovo putovanje vodilo ga je iz Zadra, preko Bosne, Zeprenica (sic!), Zagreba, Londona i Madrida."

Ovako Marca, najčitaniji sportski dnevnik u Španjolskoj i jedan od najčitanijih na svijetu, počinje tekst naslovljen "Luka Modrić, čudo dječaka pastira koji se popeo na vrh svijeta".

Španjolci pišu da je danas tamo, "ali prije mnogo godina nitko ne bi mogao reći da je moguće kako će netko kome je život napisao takav scenarij, na kraju ljubiti trofej namijenjen najboljem nogometašu na planetu".

Marca podsjeća na fascinantno otkriće navodeći da je tada petogodišnji Luka Modrić jedan od protagonista dokumentarca koji je Pavle Balenović 1990. snimao o vukovima na Velebitu. Oko sela Jasenice snimljen je sitni dječak kako s ocem i u nekoliko brojeva prevelikoj jakni vodi koze i čuva ih od vukova koji vrebaju nedaleko od njih.

"Snimke prikazuju malog pastira Luku kako odrasta u surovom planinskom okružju pomažući obitelji u gonjenju stoke, što je sušta suprotnost onome kako živi danas u Madridu. No do toga je trebalo proći jako puno vremena i poteškoća, prije svega onih tijekom izbjegličkih dana koje je Luka provodio na parkingu hotela Kolovare i Iž, u kojima je njegova obitelj boravila u progonstvu u koje su otišli pred srpskom okupacijom njihovog kraja. No Modrić se ne voli prisjećati tih dijelova života", piše Marca i ističe posebnu osobu iz njegovih tinejdžerskih dana:

"Ako je Modriću netko sinoć posebno nedostajao, onda je to njegov prvi trener i sportski otac Tomislav Bašić. Umro je prije četiri godine. Luka je tada već bio u Realu, koji mu je dozvolio da ode na sprovod. On je bio osoba koja je oblikovala mentalitet balkanskog majstora tako što mu je od početka postavljao prepreke.

Modrić se prisjeća kako je to radio: 'Otišao sam na probu u Hajduk bez da sam o tome obavijestio Bašića, koji je tada bio direktor Zadra. U Splitu su mi rekli da sam još premlad i preslab i da se vratim u Zadar. On me tamo dočekao ovako: 'Ako nisi dobar za Hajduk, nisi dobar ni za Zadar. Ne možeš trenirati s nama. Poručio mi je da ću porasti dovoljno za Hajduk ako idućih mjeseci budem visio s rukama na štangi. To su bile njegove metode. Nakon par mjeseci rekao je mom ocu da se mogu vratiti.'"

Veliku pažnju svjetske sportske javnosti izazvale su suze Zvonimira Bobana dok mu se Modrić s govornice klanjao kao uzoru i nadahnuću, a Marca podsjeća da je: "Modrić odrastao sanjajući da će se približiti idolu Bobanu, koji je tada igrao za Milan. A sada čovjek koji je desna ruka predsjednika FIFA-e zna da ga je Luka nadmašio."

Marca poentira: "Modrić ga je na to i podsjetio u svom govoru. Čudo je kako je glavna zvijezda gala večeri u Londonu postao ovaj dječak koji tjera koze po hrvatskoj planini."

 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara