SVJETSKO PRVENSTVO U RUKOMETU

Marca: Nadmudrila nas je balkanska lisica

Marca: Nadmudrila nas je balkanska lisica
Foto: HRS

Sve o Svjetskom prvenstvu pratite na Indexovoj temi klikom ovdje.

NAJČITANIJI list u Španjolskoj i jedan od najčitanijih sportskih dnevnika na svijetu nema dvojbe o tome tko je igrač utakmice u kojoj je Hrvatska u zadnjem kolu prve grupne faze SP-a pobijedila prvaka Europe 23:19.

"Červar i Ribera ponudili su nam spektakularni trenerski duel"

Španjolska je pala, navodi ovaj izvor, zato što je hrvatski izbornik Lino Červar pravovremeno povlačio prave poteze, vršio izmjene igrača, igre i njenog tempa i tako potpuno taktički nadmudrio španjolskog izbornika Jordija Riberu. "Duel stratega pripao je Červaru" ističe Marca koja prefriganog hrvatskog izbornika u naslovu naziva "balkanskom lisicom".

"Utakmica Hrvatske i Španjolske bila je dvoboj sa stalnim varijacijama u obrani i napadu obje momčadi. Pri tome je trebalo voditi računa o tome da se resursi rasporede i koriste sukladno potrebama, a ne da se potroše od prevelike upotrebe. Jasno je, dakle, da je ovo bio dvoboj stratega na klupama. Červar i Ribera ponudili su nam spektakularni trenerski duel", piše Marca u uvodu analize.

"Balkanac je u silaznoj putanji i želi zadnji put okusiti međunarodni uspjeh s Hrvatskom. S druge strane, Španjolac je na vrhuncu. Svjedočili smo zato njihovom pravom taktičkom i psihološkom ratu"

"Ova dva trenera su sličnih razmišljanja, ali su u različitim dijelovima karijera. Balkanac je očito u silaznoj putanji i želi zadnji put okusiti međunarodni uspjeh s Hrvatskom. S druge strane, Španjolac je na vrhuncu. Svjedočili smo zato njihovom pravom taktičkom i psihološkom ratu. Červar je iznenadio nešto rezerviranijim nastupom u napadu od onog na što smo navikli, dok je u obrani odabrao očekivanih 6-0. Ribera je, pak, ostao vjeran pristupu iz prijašnjih mečeva: blok na šest metara i napad na protivnikovu snažnu prvu crtu. I pri tome je hrvatski pivot Musa radio veliku štetu španjolskoj obrani", nastavlja Marca.

"Červar je dotukao Španjolsku s dva poteza u prvom dijelu"

Marca navodi da je Hrvatska u napadu uzela maksimum preko kontri i "topovskih udaraca" iz daljine, ali da je preokret deset minuta prije kraja donio Červar prelaskom u "naprednu obranu". Tako je "gušio Španjolce u napadu, što je rezultiralo njihovim brojnim izgubljenim loptama. Slijedilo je vađenje golmana iz igre i napad sa sedam igrača. Hrvatski izbornik tako je postigao željeni efekt. Na odmor prije drugog dijela ove igračke i trenerske bitke otišlo se s prednošću Hrvatske od tri gola. A kada takvo vodstvo ima momčad kao Hrvatska, onda ga teško ispušta."

"Hrvati, majstori tempiranja dramatike meča, u nastavku su po volji ubrzavali ili uspavljivali utakmicu"

Drugo poluvrijeme nije donijelo ni naznaku preokreta, piše Marca i za to daje zasluge "Hrvatima, majstorima tempiranja dramatike meča, koji su u nastavku po volji ubrzavali ili uspavljivali utakmicu. Ali Ribera nije još bio rekao svoju zadnju riječ. U obrani je riskirao s 5-1, usprkos tome što se Musa iza neprijateljskih linija snalazio kao riba u vodi. Druga zapovijed španjolskog vojskovođe bila je da na gol postavi Pereza de Vargasa, specijalista za pokretanje brzih kontri i nalaženja prostora iza leđa suparnika. Na kraju je potpuno otvorio karte prelaskom na rizičnu obranu. Ali drugo poluvrijeme španjolskih hordi najbolje se može opisati sa 'žele, ali ne mogu', bez obzira što su uspjele doći na dva gola zaostatka.

"Ribera je izgubio bitku, ali rat se nastavlja. Červar je pokazao kako koristi ogromno međunarodno iskustvo koje je stekao u brojnim bitkama koje su iza njega. Prava rukometna lisica"

U završnici su Balkanci izbjegavali nepotrebne rizike i čuvali prednost, a Jordi Ribera je izgubio bitku. No rat se nastavlja i španjolski izbornik je puno naučio iz ovog poraza. Njegov suparnik Lino Červar je na djelu pokazao kako koristi ogromno međunarodno iskustvo koje je stekao u brojnim bitkama koje su iza njega. Prava rukometna lisica", zaključuje najčitaniji španjolski list.

Rezultati by SofaScore

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Svjetsko rukometno prvenstvo, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: sp rukomet 2019.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara