Marković: Navijački neredi su opće-europska pojava

PREDSJEDNIKA HNS-a Vlatka Markovića loše vijesti iz domovine stigle su i u dalekom Helsinkiju, obzirom da su se o ranojutarnjim navijačkim egzibicijama u Splitu, uoči uzvrata polufinala Hrvatskog nogometnog kupa između Hajduka i Dinama raspisale uvažene agencije poput Reutersa, te ozbiljni mediji poput britanskog Guardiana.

"Lokalna policija privela je ukupno 40 pripadnika Bad Blue Boysa zbog uništavanja automobila i motocikala u predjelu grada Splita." - prenose se riječi Marine Kraljević-Gudelj, glasnogovornice PU splitsko-dalmatinske.

Također se detaljno opisuje rušilački pohod zagrebačkih navijača, od njihvog neorganiziranog dolaska putničkim vlakom, preko inkognito okupljanja na spitskim Bačvicama, pa do divljačkog iskaljavanja nad parkiranim prijevoznim sredstvima, nakon čega su, kako se prenosi, zaplijenjene 24 bejzbolske palice te veliki broj baklji.

"Rivalitet Dinama i Hajduka, koji su od osamostaljenja Hrvatske između sebe podijelili 14 nacionalnih titula, postao je još intenzivniji od raspada bivše Jugoslavije." - dodaju reporteri Reutersa.

No, sasvim očekivano, svjetske agencije posebno akcentiraju eventulano narušavanje ugleda hrvatsko-mađarske kandidature za EURO 2012, o kojoj će krovne nogometne organizacije odlučivati u Cardiffu, 17. travnja.

"Polufinalni sraz Dinama i Hajduka utakmica je visokog rizika, obzirom da Hrvatska zbog kandidature za EP, mora dokazati kako je u stanju iskontrolirati navijače na nogometnim utakmicama." - poentira Guardian.

Marković: Navijački neredi su opće-europska pojava

Predsjednik je boravio u glavnom gradu Finske, radi se nogometnog skupu na široj osnovi, kako nam je pojasnio kada smo ga kontaktirali upravo dok je čekirao kartu na helsinškom aerodromu.

"Dabome da navijački neredi mogu naškoditi našim naporima oko kandidature za EURO, ali takve su stvari u Europi opće-europska pojava. Neredi se događaju u Francuskoj, Njemačkoj, Austriji i nisu nikakva novost." - prokometirao je.

Ne treba posebno naglašavati da predsjednik svakim danom sve više vjeruje u konačnu pobjedu, a dodatni plus svakako bi mogao biti anganžman zlatnog dvojca Perica Bukić - Ratko Rudić, prilikom prezentacije u Cardiffu.

"Još uvijek ne mogu sa sigurnošću kazati hoće li gospoda krenuti s nama za Wales, s njima je u kontaktu glavni tajnik Zorislav Srebrić, a osobno ću o svemu više znati po povratku u Hrvatsku." - dodao je.

D.R.
Foto: D.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara