Maskote za OI 2020. u Tokiju dobile imena

Maskote za OI 2020. u Tokiju dobile imena
Foto: Getty Images / Guliver Image

POZNATA su imena maskota na sljedećim Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, koje će se održati u Tokiju 2020. godine. Miraitowa i Someity imena su koja su izabrali učenici osnovnih škola u Japanu, objavili su u nedjelju organizatori Igara.

Radi se o likovima futurističnog izgleda, izrazito velikih očiju, čija je osnovna boja bijela. Maskota OI-a 2020. je Miraitowa i po sebi ima elemente plave boje, dok je maskota POI-a 2020. Someity prošarana ružičastim elementima.

U glasačkom procesu za izbor maskota sudjelovali su učenici iz 16.769 osnovnih škola, u kojima je bilo ukupno 200.000 razreda. Svaki je razred imao jedan glas. Miraitowa i Someity su dobili 109.041 glas.

U opisu olimpijske maskote stoji da Miraitowa "utjelovljuje tradiciju i inovaciju" jer ima "staromodni šarm koji se odnosi na tradiciju, ali donosi i duh visoke tehnologije". Također je istaknuto kako "ima istančan osjećaj za pravednost i iznimnih je atletskih sposobnosti". Miraitowa ima posebnu moć da se trenutačno može preseliti bilo gdje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paraolimpijska maskota Someity odlikuje se "profinjenom unutarnjom snagom, ima meko srce i izraženu ljubav prema prirodi''. ''Može razgovarati s kamenjem i vjetrom, a ima i sposobnost pomicanja predmeta samo pogledom. Obično je vrlo smirena, ali može postati iznimno snažna kad je to potrebno." 

U duhu dobro poznatih likova iz mnoštva japanskih crtanih filmova, koji su se paralelno razvili u vrlo profitabilne društvene igre, i ove maskote imaju nadnaravne moći, a od njih se također očekuje da organizatorima donesu pozamašnu zaradu u raznoraznim oblicima: kao plišane igračke, plastične lutke i pojavljivanjem na mnogobrojnim proizvodima koji će biti u prodaji kao suveniri.

Miraitowu i Someity osmislio je 43-godišnji japanski dizajner Ryo Taniguchi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara