Maskote za OI 2020. u Tokiju dobile imena

Maskote za OI 2020. u Tokiju dobile imena
Foto: Getty Images / Guliver Image

POZNATA su imena maskota na sljedećim Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, koje će se održati u Tokiju 2020. godine. Miraitowa i Someity imena su koja su izabrali učenici osnovnih škola u Japanu, objavili su u nedjelju organizatori Igara.

Radi se o likovima futurističnog izgleda, izrazito velikih očiju, čija je osnovna boja bijela. Maskota OI-a 2020. je Miraitowa i po sebi ima elemente plave boje, dok je maskota POI-a 2020. Someity prošarana ružičastim elementima.

U glasačkom procesu za izbor maskota sudjelovali su učenici iz 16.769 osnovnih škola, u kojima je bilo ukupno 200.000 razreda. Svaki je razred imao jedan glas. Miraitowa i Someity su dobili 109.041 glas.

U opisu olimpijske maskote stoji da Miraitowa "utjelovljuje tradiciju i inovaciju" jer ima "staromodni šarm koji se odnosi na tradiciju, ali donosi i duh visoke tehnologije". Također je istaknuto kako "ima istančan osjećaj za pravednost i iznimnih je atletskih sposobnosti". Miraitowa ima posebnu moć da se trenutačno može preseliti bilo gdje. 

Paraolimpijska maskota Someity odlikuje se "profinjenom unutarnjom snagom, ima meko srce i izraženu ljubav prema prirodi''. ''Može razgovarati s kamenjem i vjetrom, a ima i sposobnost pomicanja predmeta samo pogledom. Obično je vrlo smirena, ali može postati iznimno snažna kad je to potrebno." 

U duhu dobro poznatih likova iz mnoštva japanskih crtanih filmova, koji su se paralelno razvili u vrlo profitabilne društvene igre, i ove maskote imaju nadnaravne moći, a od njih se također očekuje da organizatorima donesu pozamašnu zaradu u raznoraznim oblicima: kao plišane igračke, plastične lutke i pojavljivanjem na mnogobrojnim proizvodima koji će biti u prodaji kao suveniri.

Miraitowu i Someity osmislio je 43-godišnji japanski dizajner Ryo Taniguchi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara