Matić: Moju Srbiju uništavale su bombe i zato nisam nosio cvijet

Matić: Moju Srbiju uništavale su bombe i zato nisam nosio cvijet
Foto: Gulliver / Getty Images

NEMANJA MATIĆ, srpski nogometaš Manchester Uniteda, naljutio je velik dio engleske javnosti nakon što je na subotnjoj utakmici protiv Bournemoutha bio jedini igrač na terenu koji na dresu nije nosio cvijet maka u čast britanskim vojnicima poginulima u svim akcijama i sukobima u zemlji i inozemstvu u kojima je sudjelovala britanska vojska.

Ovakav način komemoriranja palih britanskih vojnika tradicija je svake godine u Premiershipu. 

Matić je na dresu prije utakmice imao cvijet maka, ali ga je strgnuo s dresa. Manchester United nije službeno komentirao Matićevu odluku niti je Srbin najavio da neće nositi cvijet, ali engleskim medijima je izvor iz Uniteda rekao da je riječ o Matićevoj osobnoj odluci.

Engleski mediji odmah nakon utakmice pisali su da je Matić počast palim britanskim vojnicima odbio odati zbog sudjelovanja britanske vojske u NATO-ovom bombardiranju Srbije 1999. godine, što je bila kazna zbog zločina Srbije prema Albancima na Kosovu. 

Srpski nogometaš potvrdio je da je to razlog i objasnio zašto je do sada nosio mak, a ove je godine odustao:

"Istina je da sam do sada u Engleskoj nosio taj znak, ali nakon što sam razmislio, osjećam da to nije ispravno. Za mene je to podsjetnik na napade koje sam doživio osobno kao prestrašeni 12-godišnjak koji je živio u Vrelu dok je moju zemlju razaralo bombardiranje."

Matić pojašnjava: "Ne želim umanjiti znak maka kao nečeg čime se Britanci ponose ili uvrijediti ikoga. Ali svi mi smo proizvod naših okruženja i ovo je moj osobni izbor zbog razloga koje sam naveo."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara