Matić naljutio Engleze: To radi zbog NATO-ove intervencije na Kosovu

Matić naljutio Engleze: To radi zbog NATO-ove intervencije na Kosovu
Foto: Getty Images/Guliver Image

ENGLESKI tabloidi raspisali su se nakon jučerašnje utakmice Bournemoutha i Manchester Uniteda (1:2) o Nemanji Matiću.

Srpski reprezentativac bio je jedini igrač na terenu koji na dresu nije nosio cvijet maka u čast poginulim britanskim vojnicima u Prvom svjetskom ratu, što je tradicija svake godine u Premiershipu. Na fotografijama se vidi da je Matić na dresu prije utakmice imao cvijet maka, ali ga je strgnuo s dresa. Manchester United nije službeno komentirao Matićevu odluku niti je Srbin najavio da neće nositi cvijet, ali engleskim medijima je izvor iz Uniteda rekao da je riječ o Matićevoj osobnoj odluci.

Engleski tabloidi The Sun, Daily Mirror i Daily Star su odmah nakon utakmice objavili teoriju po kojoj je Matić odbio odati počast palim britanskim vojnicima zbog intervencije britanske vojske na Kosovu i u Srbiji u NATO-ovom bombardiranju 1999. godine.

"Službenog razloga nema, no moguće je da je Matić skinuo mak s dresa zbog vojne intervencije protiv njegove zemlje nakon završetka rata u bivšoj Jugoslaviji", stoji u tekstu The Suna.

Brojni navijači Uniteda su na Twitteru tijekom utakmice skrenuli pozornost na Matićev dres, pitajući se što je razlog, a mediji su Matića povezali sa slučajem Jamesa McCleana. Irski nogometaš Stoke Cityja najavio je početkom tjedna najavio da neće nositi cvijet maka. McClean je iz Derryja, irskog grada u kojem je britanska vojska 1972. godine ubila 14 mirnih i nenaoružanih prosvjednika protiv uhićenja 342 osobe koje su navodno bile povezane s IRA-om.

"Da cvijet maka simbolizira žrtve Prvog i Drugog svjetskog rata općenito, naravno da bih nosio taj simbol. Nosio bih ga svakog dana ako treba, no on simbolizira sve sukobe u kojima je britanska vojska sudjelovala. Zbog onoga što su napravili u mojem Derryju ne mogu sudjelovati u ovoj akciji", rekao je McClean nakon čega ga je dio britanske javnosti osudio, a navijači izvrijeđali na utakmici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara