Ministarstvo protiv Keruma: "Nema gradnje na Starom Placu, napravite od njega Highbury"

Foto: Wikipedia

SPLITSKOM gradonačelniku Željku Kerumu teško će proći planovi koje ima sa Starim Placom.

Odnedavno je okončan dugogodišnji sudski spor (s Hajdukom) kojim je Stari Plac pripao Gradu Splitu, čime je gradonačelniku postao otvoren put prema realizaciji svojih ideja. Međutim, rampu je spustilo rješenje Ministarstva kulture, izdano još u kolovozu, kojim je Stari Plac uvršten na Listu zaštićenih kulturnih dobara.

Kerum je planirao graditi podzemnu garažu, koncertnu i kongresnu dvoranu, a bude li se držao naloga iz Ministarstva, od dvorana neće biti ništa:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne smijemo zaboraviti na činjenicu da je riječ o travnjaku, zelenoj površini nadomak povijesne gradske jezgre, koja u neposrednom odnosu s parkom Emanuela Vidovića na sjeveroistoku i park šumom Marjan na zapadu čini dragocjen potez zelenila", poručili su iz Ministarstva.

Zaštitili su i tribine (na istočnoj je danas parkiralište op.a.), kao i legendarnu murvu, a u svom rješenju Ministarstvo je još predložilo:

"Namjera je sačuvati Stari plac i u novoj funkciji kao memento splitske povijesti. Mogao bi, poput bivšeg stadiona Arsenala Highburyja, biti uzor u programiranju čitavog kvarta", poručili su.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara