Black Lives Matter

Zbog izjave o "marljivim bijelcima" Minnesota Twinsi maknuli kip bivšeg šefa

Zbog izjave o "marljivim bijelcima" Minnesota Twinsi maknuli kip bivšeg šefa
Foto: Getty Images / Guliver image

VLASNICI baseball kluba Minnesota Twins iz Minneapolisa uklonili su ispred stadiona Target Field statuu bivšeg vlasnika kluba Calvina Griffitha zbog rasističkih komentara koje je uputio prije više desetljeća.

Griffith, koji je preminuo 1999. godine, na jednom je događaju 1978. rekao kako je izabrao Minnesotu jer je država "imala samo 15.000 crnaca" u usporedbi s rasno raznolikim mjestima poput New Orleansa.

"Došli smo ovdje jer imate dobre, marljive bijelce", rekao je Griffith koji je omalovažavao i brojne crne igrače, uključujući i Hall of Fame igrača Rod Carewa, koji je napustio klub 1979. godine, rekavši da ne može igrati za Griffitha.

Minneapolis je u centru pažnje od 24. svibnja nakon smrti Afroamerikanca George Floyda, kad ga je bijeli policajac iz Minneapolisa gotovo devet minuta prikovao za zemlju koljenom o vrat. U znak protesta, ljudi su širom svijeta demonstrirali protiv rasizma i policijske brutalnosti.

"Ne možemo ukloniti Calvina Griffitha iz povijesti kluba, ali vjerujemo da će uklanjanje ovog spomenika svakom našem obožavatelju i zaposleniku omogućiti da se osjećaju sigurno i dobrodošlo", poručili su iz kluba.

Griffith je vodio klub od 1955. do 1984. godine i najzaslužniji je za selidbu Washington Senatorsa u Minneapolis gdje su postali Minnesota Twinsi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara