HNL

Mišković: Raskid ugovora za igrače koji ne pristanu na rezanje plaće

Mišković: Raskid ugovora za igrače koji ne pristanu na rezanje plaće
Screenshot: HRT

PANDEMIJA koronavirusa izazvala je puno problema u HNL-u, u kojem klubovi moraju ozbiljno razmatrati rezanje plaća igračima i ostalom osoblju kako bi preživjeli.

U Dinamu su već letjeli otkazi zbog neslaganja oko rezanja plaća pa je tako raspušten cijeli stručni stožer Nenada Bjelice, a o rezanju plaća razmišljaju i ostali prvoligaši osim Hajduka, kod kojeg zasad nema rezova.

Rezovi u Rijeci

Svoj pristanak na poteze uprava klubova dali su igrači u Osijeku i Rijeci. Iz Dubaija se HRT-u javio čelni čovjek kluba s Rujevice Damir Mišković.

"Razgovarali smo s radnom zajednicom, svi smo se složili da trebamo ići do smanjenja, s omladinskim pogonom, sa stručnim stožerom. Sad su igrači na redu, obavili smo jučer 10, danas ćemo 10 i sutra drugih 10 igrača, za dva-tri dana ćemo imati kompletnu sliku do kuda smo došli. Jednostavno razgovaramo, objašnjavamo ljudima kakva je situacija, ne danas, jer bit svega je ne misliti samo na danas nego u narednom periodu, što se nogometa tiče i drugih djelatnosti, najmanje godinu dana. Tako da moramo svi biti spremni, svi dati svoj dio u tome i koliko god to ružno zvučalo, inače nas neće biti. Svi se moramo staviti u onaj minimum minimuma da izdržimo ovo stanje dok se stvari ne poboljšaju. To je jedina realnost i stvar koja se mora napraviti", rekao je Mišković pa pojasnio model: 

"Mi smo svi klubovi međusobno razgovarali, svatko je dao nekakvu ideju, definitivno nije to Rijeka sama izmislila. Netko troši milijun kuna, netko milijun eura, netko troši više i jednostavno smo pogledali koji je najrealniji način da imamo dovoljno novca ili cash-flowa u bankama za narednih 10 mjeseci. Mi u Rijeci ćemo provoditi da će jednu trećinu igrači dobiti na mjesečnoj bazi, s time da nitko neće biti ispod dvije tisuće eura. Drugu trećinu će dobiti između šest i devet mjeseci od početka igranja, kad se stvari stabiliziraju, a jedna trećina ide na oprost klubu. To je nekakva formula, sad sigurno da postoje od igrača do igrača neke varijacije, kao što sam već ponovio, netko ako ima četvero djece doma, da mu se digne nešto ako mu je potrebno, ili ako netko ima neki kredit koji mora otplaćivati, tako da ne bude u financijskim problemima. Može se naravno dogoditi, do sada nismo imali problema s ovim prvim igračima da će netko reći 'ne', da ih ne zanima takav način razmišljanja. Ja osobno i klub se nećemo ljutiti jer svatko ima pravo izabrati što on misli da je najbolje."

Što s onima koji ne prihvate?

Nakon toga su ga s HRT-a upitali što će biti ako se netko od igrača ne složi s prijedlogom. 

"Onda kad dođe prilika ćemo gledati, ako ti ja ne mogu davati novac zbog ove situacije, zbog ovog trenda, jer ovo je specifična situacija i nikome se takvo nešto nije dogodilo - mislim da ćemo ići u miran raskid, koji neće biti na štetu kluba ili igrača, ako nam to zakonski bude dozvoljeno. Ako se netko ne slaže s time i kod nas u klubu, ja neću biti ljut na njih jer imaju pravo. No onda i ja kao klub imam pravo potegnuti na normalan način svoje korake, da zaštitim interese kluba. Igrači su shvatili, ja sam im isto poslao jednu poruku prije par dana. Objasnio sam im situaciju i dao im svakome na njihovu savjest, na njihove želje i mogućnosti da razmisle. Razmislili su i sada smo počeli razgovarati, na početku jako uspješno, po meni", kazao je Mišković.

"Igračima danas ne mogu obećati ono što su potpisali i svi moraju biti svjesni da je to današnja situacija. To ne znači da se za šest mjeseci ili deset mjeseci stvari neće popraviti, ali ja gledam unaprijed godinu dana", rekao je između ostalog Mišković, a ostatak intervjua možete pročitati OVDJE

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara