Mišković u Otvorenom: "Kriv sam jer sam u bankrotiranu Rijeku uložio 25 milijuna eura"

Mišković u Otvorenom: "Kriv sam jer sam u bankrotiranu Rijeku uložio 25 milijuna eura"

Screenshot:HRT; Foto: Goran Kovačić/Pixsell

JE LI Opatijska inicijativa spas za hrvatski sport ili pljačka javnog novca da bi se njime financirali klubovi gubitaši i njihovi inkriminirani vlasnici glavno je pitanje nakon što je Rijekin predsjednik Damir Mišković prije tri mjeseca predstavio plan za spas hrvatskog sporta.

 

Prema njegovoj ideji, nogomet i drugi sportovi financirali bi se ubiranjem dijela poreza na klađenje i turističkih pristojbi što je pokrenulo cijeli niz komentara i rasprava. Jedna se vodila i u HTV-ovoj emisiji Otvoreno u kojoj su u ponedjeljak navečer gostovali Damir Mišković, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac, urednik SN-a Robert Šola, bivši vaterpolski izbornik i član Stručnog savjeta HVS-a Ratko Rudić, član HDZ-ova odbora za šport Perica Bukić te odvjetnik Saša Pavličić Bekić.

Miškovićeva inicijativa predviđa da financiranje sporta kroz pet točaka: tv prava, prihoda od kladionica povećanjem manipulativnih troškova te poreza na dobitak, poreznim olakšicama za tvrtke koje ulažu u sport, povećanjem boravišne pristoje i uvođenjem gradske takse. Mišković  smatra da u hrvatskom turizmu pet posto zarade donosi sport i tvrdi da se sportu taj novac mora vratiti. Nažalost, po tko zna koji put u Otvorenom nismo imali prilike čuti drugu stranu, odnosno zainteresiranu javnost kojoj odredbe inicijative ne idu u prilog. Tek je Saša Pavličić stigao kazati da klubove, koji su porezni dužnici, ne može financirati država, no on je u emisiji nastupao kao navijač i bivši djelatnik HNS-a. 

Mišković kaže da Incijativa vjerojatno nije savršena, ali je početak puta za rješavanje problema u sportu. 

"Ne ulazim u to je li naš plan dobar ili loš. Ima vremena za analize, ali našli smo jedan put koji je sličan onom u drugim državama u Europi. Nismo smislili ništa novo, samo smo malo korigirali i prilagodili Hrvatskoj. Mene su zvali i vaterpolski klub Primorje i rukometni klub Zamet te me zamolili bismo li donirali tisuću-dvije kuna da mogu platiti autobus za odlazak na utakmicu. Bio sam zaprepašten i odlučio nešto napraviti. Sport je važna i dobra stvar i njime se svi trebaju baviti. Novac kojim bi se sport financirao nije novac naših građana nego novac turista koji dolaze u Hrvatsku", rekao je Mišković u Otvorenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

"Ne može država na taj način skrbiti o sportu, ne može je se moliti za novac. Mene je prije par tjedana zvao jedan košarkaš kojeg zastupam, a igra u prvoj ligi, i rekao mi je da prestaje igrati i da ide naplaćivati parking. Eto u kakvom stanju je naš sport. Ne mogu klubovi, koji su porezni dužnici, tražiti novac od države od tog istog poreza", rekao je Saša Pavličić Bekić, bivši disciplinski sudac HNL-a.

Damira Miškovića posebno je zasmetao komentar jednog gledatelja da je Rijeku kupio kao svoju igračku te da bi za nju sad novac uzimao od države.

"Damir Mišković nije kupio klub koji je egzistirao i bio prvak Europe. Damir Mišković je želio pomoći Rijeci, klubu koji je bankrotirao i koji smo željeli oživjeti. Ako sam ja kriv što sam u Rijeku investirao 25 milijuna eura, onda ću to odmah potpisati. Ako smatramo da je to moja igračka, onda sam mogao kupiti 50 hotela u Opatiji i nitko me ništa ne bi pitao. Kad sam došao u Rijeku, u klubu je bilo 98 djece, a sad ih je 500 i treniraju u uvjetima kakve ima malo koji klub u Europi", rekao je Rijekin predsjednik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara