MMA

MMA zvijezda promijenila je život autističnom dječaku koji se želio ubiti

MMA zvijezda promijenila je život autističnom dječaku koji se želio ubiti
Foto: Bellator

RAYDEN OVERBAY je zadrhtao i savio leđa dok ga je dječak udarao. Zateturao je natrag prema toaletima, tražeći prostor za uzmak, ali napadači su bili sa svih strana. A iza njih stajali su promatrači, njih otprilike petorica. Neki od njih uperili su svoje mobitele prema autističnom i djelomice gluhom 12-godišnjaku koji je dobivao batine kao nikad prije. Rayden se tog dana vratio kući s masnicom ispod oka, razbijenom usnicom, krvavim nosom i drugim ozljedama.

Manje od 24 sata kasnije, profesionalni MMA borac Justin Wren sjedio je za kuhinjskim stolom i gledao video koji je na društvene mreže postavio jedan od promatrača. Osjećao se kao da je na tavanu pronašao davno izgubljenu snimku, piše The Guardian.

"Znam kakav je to osjećaj. I ja sam to prošao", rekao je sam sebi.

U Raydenovoj dobi, Wrena je u svlačionici napao nasilnik koji ga je terorizirao godinama. Iznenadio ga je udarac nogometnom kacigom u stražnji dio glave. To je ostavilo kvrgu veličine bejzbolske loptice i usadilo mu sumnju u to da njegov život više nije vrijedan življenja.

"Sjećam se kako su mi ljudi smijali. Nitko nije ništa rekao, niti uskočio među nas. Sjećam se kako je nasilnik odlazio. Ništa mu se nije dogodilo. Baš kao i u Raydenovu slučaju", rekao je Wren.

Postojao je razlog zbog kojeg je poznanik poslao ovaj video Wrenu. Nije to bilo zbog toga da bi nekadašnji UFC-ov borac pokazao Raydenu neke obrambene poteze. Wren se zapravo bori za ljude. Još 2011. godine, kao 24-godišnjak pokrenuo je zakladu Fight for the Forgotten (Borba za zaboravljene) kako bi ukazao na stradanje naroda Mbuti u Demokratskoj Republici Kongu koji su bili izloženi porobljavanju, pa čak i kanibalizmu, što su provodila suparnička plemena. Do danas je Fight for the Forgotten prikupio više od milijun dolara, financirao 62 bunara s pitkom vodom i kupio oko 1200 hektara zemlje za desetke raseljenih pigmejskih plemena u više zemalja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Really REALLY good news for my Pygmy family and @fightfortheforgotten today! Our land purchases on behalf of the Pygmy people has now surpassed 3,000 acres when we just finalized a purchase of 43 new acres of land for the Batwa Pygmy tribe of Uganda 😊 Thank you - THANK YOU to everyone who has supported! Thank you @dustinpoirier and @mrsjoliepoirier who made it possible thru @thegoodfightfoundation! This is going to allow them to move off of the 1 acre plot they were sent to live on after the people of the forest, the protectors of the forest, were evicted from the Semliki National Forest on the Congo border. They were over 300 people living on 1 acre behind a slum. Their people group dwindled down to 35 families and only 151 people because of disease and sickness and not having access to clean water and having people throwing out their raw sewage that flowed thru the small small plot of land designated for them. This is a big win! They will be able to live here AND farm here and we will work to regain more land on their behalf to help them live a self sustaining community. Clean water wells will be drilled here, a sustainable farm, and a community where each of the 35 families have their own household. So cool! So grateful today 😊🙏 Lots of hard work and a lot of supporters to make this happen... Proud of our stateside and especially our Ugandan team today 👏👏👏 #fightfortheforgotten

A post shared by Justin "ᴛʜᴇ ʙɪɢ ᴘʏɢᴍʏ" Wren (@thebigpygmy) on

Wren se 2014. godine počeo boriti za MMA organizaciju Bellator, koristeći svoju platformu za pomoć Mbuti Pigmejima i donirajući svoju zaradu. No njegov je humanitarni rad ostavio traga na njegovu zdravlju. Preživio je crnu groznicu, denga groznicu i triput malariju, a od tada ima fizičke komplikacije. Prije tri godine dijagnosticiran mu je PTSP. I dalje ima noćne more zbog bolesne novorođenčadi koja mu umire u naručju.

Ipak, Wren je zadržao osjećaj za pravdu. Dok je zapanjeno gledao Raydenov video, shvatio je da bi on Raydenu mogao biti ona osoba koju je i sam priželjkivao kao dijete. Dva dana nakon napada, Rayden je sa svojom obitelji i Wrenom večerao u njegovu uredu, 20 minuta vožnje od dječakove škole u Oklahomi. Objedovali su hranu iz restorana Chick-fil-A, što je bila poslastica za obitelj koja živi u kamp kućici. Raydenov otac Danny radi kao šef restorana brze hrane, a oskudica je bila takva da su dječaci prošle godine živjeli s bakama i djedovima u istom naselju.

Raydena su njegovi vršnjaci maltretirali od njegove devete godine, no prošla je godina bila posebno problematična za ovog učenika sedmog razreda. Zbog lijekova za dijabetes dobio je 50 kg i počeo koristiti slušni aparat. Kad je školsko osoblje nakon incidenta u svlačionici pronašlo Raydena, cijelom dužinom svoje podlaktice markerom je napisao "Želim se ubiti". Wren je također razmišljao o samoubojstvu prije nego što je promijenio školu, počeo se baviti hrvanjem i postao nacionalni prvak.

"Raydene, stvari ne moraju uvijek biti OK, ali ne treba tako i ostati. Ako dopustiš, želio bih postati tvoj prijatelj", rekao je Wren na prvom zajedničkom ručku.

Hashtag #StandWithRayden brzo se proširio društvenim mrežama, a Wren je potaknuo pratitelje da Raydenu pošalju videoporuke podrške kako bi shvatio da nije sam. MMA zajednica se iskazala, baš kao i profesionalni hrvači poput WWE legende Micka Foleyja. Uključile su se i druge poznate osobe, kao što su glumci Terry Crews i Sarah Silverman.

Sljedećeg tjedna, Rayden je s klupe gledao kako nogometna momčad University of Oklahome pobjeđuje Iowa State 42-41. Oklahomin quarterback Jalen Hurts dao je Raydenu jasnu poruku, dok mu je nakon utakmice potpisivao lopticu.

"Ako te netko bude gnjavio, samo mi javi. Cijela momčad je sada uz tebe", rekao je Hurts dječaku pokazujući rukom preko svlačionice.

Tog ponedjeljka, Raydenov video imao je 10 milijuna pregleda. #StandWithRayden se proširio izvan sportske zajednice i došao do Hollywooda. A. J. Buckley, zvijezda televizijske serije SEAL Team, organizirao je Raydenu, njegovim roditeljima i njegovu devetogodišnjem bratu Brocku putovanje do televizijskog studija u Los Angelesu. Tamo je Rayden dobio značku Navy SEALs Trident s uniforme bivšeg pripadnika SEALs Jacka Carra.

Idućeg jutra u Malibuu, Rayden je prvi put osjetio sitni pijesak između nožnih prstiju i čuo šum Tihog oceana. Odmah je zavolio ocean, ali bojao se ući u more kako bi ga surferske legende Kelly Slater i Laird Hamilton naučile surfati.

"Mi smo tvoji prijatelji. Želimo ti pokazati kako ocean može izliječiti čovjeka", rekli su mu strpljivi instruktori. Sat vremena kasnije, Raydena se više nije moglo izvući iz oceana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Disneyland was EPIC for #StandWithRayden and family! I love that you can see some of Rayden’s (and Brock’s) personality come out for these videos I got for their family to remember the adventure 😊 Rayden told #chewbacca I was his brother 😂 When I met Rayden he was in a very tough place mentally (even physically from the concussion and I’d say spiritually from the trauma). It’s been such a blast seeing the 180 degree turn around from everyone coming together to help uplift his spirit. He’s such a teddy bear and his demeanor is quite until he gets out of his shell and knows that he is surrounded by people who are rooting for him and love him. Wow, so grateful! This isn’t just a fun trip, it truly matters. We’ve been having deep and meaningful conversation about bullying everywhere we’ve went and Rayden and his family have been stating this is about more than them, wow. Thank you @teddy_atlas for sponsoring the airfare, the tickets, and a portion for the Airbnb for the families week in LA! Thank you also to @ajbuckley and @cashapp for helping make this possible for sponsoring my trip and the other portion of the Airbnb. Also, thank you to my dear friends the Nasfell’s for being our tour guides at #Disneyland! Thank you to the outpouring of love and swell of support for @fightfortheforgotten as well! Please remember to follow our journey and if you could become part of our #fightfortheforgotten fight club we will be able to help more Rayden’s out there. You could give as little as $5 a month and when compiled it’s literally life-changing for the life of our organization and the life’s we hope to impact. Also, please check out the gofundme to support Rayden personally. We have a $10,000 matching gift from @hudiburgautogroup till Thanksgiving and that’s the most urgent need for Rayden and family. So grateful to everyone! I’m blown away! Still have today and tomorrow in LA! Stay tuned for a follow up video to see how amazing it’s been :) #starwars #knockoutbullying

A post shared by Justin "ᴛʜᴇ ʙɪɢ ᴘʏɢᴍʏ" Wren (@thebigpygmy) on

Posljednjeg dana u Los Angelesu Zaklada Teddyja Atlasa, poznatog boksačkog trenera, platila je obitelji posjet Disneylandu. Rayden i Brock imali su priliku vidjeti robote, svemirske brodove, dim i lasere tijekom ture Ratova zvijezda.

"Hej, pronašao sam tvog brata blizanca", rekao je Rayden Wrenu dok se fotografirao s Chewbaccom. Bio je rijedak trenutak kad se Rayden mogao u potpunosti izraziti, trenutak koji se stvarao dva mjeseca.

Osim kampanje GoFundMe za Raydenove medicinske troškove i tretmane, tvrtke su obitelji Overbay donirale odjeću, tenisice, hranu i madrace. Videoporuke i dalje svakodnevno dolaze u Raydenov inboks, neke čak iz Indije. Rayden je počeo čak dobivati poštu od fanova.

"Rayden više nije isto dijete kao prije dva mjeseca. Vidjeti ga kako se otvara u komunikaciji sa sportašima i potom s glumcima u Los Angelesu, bilo je poput promatranja leptira kako širi krila. Svim ljudima koji su pridonijeli ovome želim reći da su pomogli u tome da se promijeni način na koji jedan obeshrabreni dječak gleda na svijet. To je doista posebno", rekao je Wren.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara