"Modrić je predvodnik nove generacije playmakera"

TIRAŽNI britanski list The Guardian pozabavio se likom i djelom Lukom Modrićem, najnovije hrvatske premierligaške akvizicije. U dugometražnoj kolumni Dinamovog kapetana na odlasku autor etiketira kao predvodnika nove generacije nogometnih playmakera.

"Juan Roman Riquelme rijetko će kada nakon što izgubi loptu vraćati se nazad i trgati se trudeći oduzeti i loptu protivniku. Riquelme je predstavnik stare škole, dok je Luka Modrić playmaker novog doba", uspoređuje Jonathan Wilson našeg reprezentativca s cijenjenim Argentincem.

U tekstu se komentator detaljno osvrnuo i na igru hrvatske reprezentacije, koja se promijenila od dolaska Slavena Bilića na njezinu klupu.

"Hrvatska je barem do nedavno igrala u formaciji 3-4-1-2 koju je ustoličio Zlatko Kranjčar na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, no to se nije pokazalo kao uspješno rješenje. Što se obrambenog dijela tiče, Hrvati su igrali sa tri stopera, što bi bilo uspješno samo u slučajevima kada bi protivnik napadao s dva napadača. No, danas ekipe igraju s jednim napadačem i krilima", analizira Wilson.

"Bilić je promijenio radne navike te je uveo nizozemski stil 4-3-3. Ipak, mogli bi reći da je to modificirani 4-1-3-2 u kojem su Niko Kranjčar i Luka Modrić zapravo dva playmakera, što je dobra vijest za hrvatske tradicionalne nogometne zaljubljenike koji su oduvijek naučili imati jednog pravog vođu", piše kolumnist The Guardiana.

Nogomet je godinama bila individualna bitka, u kojoj su se pojedinci međusobno nadmetali, no od šezdesetih nadalje igra se u potpunosti sistematizirala. Jedan od glavnih trenera predvodnika u tom razmišljanju jest legendarni ukrajinski trener Valeriy Lobanovskyi.

"Modrić je uistinu poseban igrač"

"U Argentini još uvijek nije došlo do promjena, puno se toga fokusira na jednog playmakera. Slično je i u Hrvatskoj. Luka Modrić je u Dinamu čisti playmaker. U reprezentaciji igra zajedno s Kovačom i Kranjčarom. Mislim da neće imati nikakvih problema s prilagodbom na Premiership jer je već pokazao u utakmicama s Englezima da se može nositi s Barryem, Lampardom i Gerrardom ", piše autor teksta.

Kao glavni Modrićev adut istaknuta je njegova sposobnost igranja na različitim pozicijama kao i jednako važna napadačka i obrambena uloga.

"On je uistinu poseban. Brz je na nogama, igra s obje noge, vrlo siguran u posjedu lopte, brzo razmišlja, može trčati cijeli dan, te na kraju, igra nogomet radi nogometa. Svatko ga želi u momčadi i on je uistinu nogometna budućnost", tvrdi Wilson.

Zaključuje da je Modrić univerzalni igrač budućnosti, te da bi mu jedini problem mogao biti velik broj utakmica tijekom sezone u Tottenhamu. Upravo će prilagodba na žestoki premierligaški ritam biti ključna stavka Modrićeve afirmacije, obzirom da njegove sposobnosti nisu upitne.

M.Š.,D.R.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara