OLIMPIJSKE IGRE

MOO odlučio što će biti s Olimpijskim igrama u Tokiju

MOO odlučio što će biti s Olimpijskim igrama u Tokiju
Foto: Getty Images, EPA

MEĐUNARODNI olimpijski odbor (MOO) dobio je jednoglasnu podršku svih europskih nacionalnih odbora u stavu da zasad nisu potrebne drastične odluke o održavanju Olimpijskih igara u Tokiju, do kojih je ostalo više od četiri mjeseca i pod upitnikom su zbog koronavirusa, tvrdi talijanska agencija ANSA.

Čelništvo MOO-a na čelu s predsjednikom Thomasom Bachom u srijedu je održalo videokonferenciju s predstavnicima svih europskih nacionalnih odbora, među kojima je bio i Hrvatski olimpijski odbor. 

Ranije je MOO dobio podršku od 41 olimpijskog odbora Sjeverne i Južne Amerike, koliko ih ondje i ima, tvrdi Reuters. 

"Ovo je izvanredna situacija koja iziskuje izvanredna rješenja. Nijedna od solucija u ovom trenutku nije idealna i MOO poziva sportaše na odgovornost i solidarnost", priopćio je kratko MOO. 

Čelnici MOO-a najavili su da će se i dalje ponašati odgovorno te da će pri organizaciji Olimpijskih igara u Tokiju prvenstveno voditi računa o zdravlju svih uključenih i podržavati zauzdavanje virusa te štititi interese sportaša i olimpijskog sporta.

Do danas je 57 posto sportaša ispunilo kvalifikacijske norme za Olimpijske igre, za preostalih 43 posto mjesta MOO će s međunarodnim federacijama napraviti potrebne i praktične preinake u sustavu kvalifikacija za Tokio 2020., a ostavljen je i prostor za moguće povećanje olimpijskih kvota, ovisno o sportu, ako se za takav potez pokaže potreba. Sve moguće revizije kvalifikacijskog sustava bit će objavljene početkom travnja.

Olimpijske igre u Tokiju trebale bi se održati od 24. srpnja do 9. kolovoza. 

U utorak je UEFA objavila odgodu Eura za 2021. godinu, a otkazana su gotovo sva međunarodna sportska natjecanja koja su se trebala održati u travnju i svibnju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara