Na obljetnicu pogibije Blage Zadre, kod Vukovara dolazi Zvezda, čiji navijači slave ubijanje grada

Na obljetnicu pogibije Blage Zadre, kod Vukovara dolazi Zvezda, čiji navijači slave ubijanje grada

Foto: Facebook

BLAGO ZADRO, junak obrane Trpinjske ceste, Borova i Vukovara od srpske agresije, poginuo je 16. listopada 1991. zapovjedajući i boreći se na prvoj crti. Taj dan Vukovarci smatraju jednim od najtužnijih tijekom opsade grada, a mnogima simbolički i faktički označava početak kraja. Neumitnog pada koji je morao doći i zbog pada karizmatičnog zapovjednika.

Sutradan je dakle tužna obljetnica pogibije istinskog heroja obrane Vukovara i jednog od simbola rata za Hrvatsku. Zadrin spomenik nalazi se na Trpinjskoj cesti, prometnici koja vodi prema selu Trpinji, jednom od središta srpske pobune tom dijelu Slavonije. Iz tog mjesta, u kojem žive samo Srbi, tijekom opsade Vukovara pokrenuti su nebrojeni tenkovski i pješački napadi na grad.
 
Zbog uspješnosti hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, ta prometnica prozvana je "grobljem tenkova", jer tamo su uništeni mnogi agresorski tenkovi i transporteri. 
 
Osim oklopa, na Vukovar su iz Trpinje kretali i brojni lokalni Srbi, organizirani u paravojne postrojbe. Iz Trpinje je bio i Slavko Dokmanović, gradonačelnik Vukovara nakon srpske okupacije, u Haagu optužen za ratne zločine nad nesrpskim stanovništvom. Ubio se u ćeliji prije izricanja presude.
 
Sutra, na dan koji vukovarski Hrvati obilježavaju s tugom, u mjestu odmah pored grada je veliko slavlje: 90. obljetnice Sinđelića, kluba iz Trpinje nazvanog prema Stevanu Sinđeliću, srpskom junaku u borbi protiv Turaka. Povodom rođendana Sinđelića, u Trpinju dolaze veterani Crvene Zvezde. 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
I ne bi ta utakmica ni dan njenog odigravanja bili sporni da nije dva velika "ali". Kod Vukovara gostuje klub čije se navijači ponosno deklariraju kao simpatizeri, a oni stariji i aktivni sudionici velikosrpskog i(li) četničkog pokreta i u agresiji na Hrvatsku. Delije okupaciju Vukovara slave svake, pa tako i prošle godine, kada su na utakmicama Zvezde razvijali velike zastave s tenkovima i natpisima "Vukovar".
 
Klub s takvim navijačima sutra gostuje u Trpinji, iz koje su kretali napadi na Vukovar upravo Trpinjskom cestom, gdje je spomenik Blagi Zadri, poginulom 16. listopada u agresiji "delija" na Vukovar i Hrvatsku. 
 
Zadro nije bio "samo" heroj rata, nego i mira. Prije i nakon izbijanja sukoba, po vukovarskom kraju je "propovijedao" nužnost suživota Hrvata i Srba, te mirnog rješenja. Brojni srpski zarobljenici tijekom borbi u Borovu, svjedočili su da su po naredbama i na inzistiranje Blage Zadre, hrvatski branitelji s njima postupali iznimno korektno.
 
Zbog svega navednog, nije zaslužio ovakvu provokaciju ni slavlje na dan njegove pogibije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara