Na pomolu velika doping-afera u SAD-u

AMERIČKA antidoping agencija (USADA) obznanila je u petak pozitivne nalaze nekoliko američkih atletičara na steriode što bi mogla biti najveća doping-afera u povijesti sporta.

Direktor USADA Terry Madden nije objavio imena niti broj pozitivnih atletičara, ali je dodao kako on osobno ne zna za veći slučaj od ovoga dosad, barem kod uzimanja steroida.

Prema Maddenu, radi se o pozitivnim nalazima na steroid tetrahidrogestrinon (THG), koji je nađen na nekolicini od ukupno 350 doping-testova na lipanjskom Sveameričkom prvenstvu, te još stotinu testova provedenih u proljeće. THG je usavršen steroid koji se ne može otkriti u standardnim doping-laboratorijima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imena dopingiranih neće biti objavljena do prosinca zbog procedure i američkih zakona, kazao je Madden, koji je kazao kako je slučaj pokrenuo anonimni američki trener koji je nazvao agenciju u lipnju i ukazao na korištenje THG-a.

Svjetska prvakinja na 100 i 200 metara Kelli White bila je pozitivna na THG na SP-u u kolovozu, a zasad nije priopćeno je li među pozitvnima još netko tko je sudjelovao na prvenstvu u Parizu.

Ukoliko se i "B nalaz" pokaže pozitivnim, svi osumnjičeni atletičari suočavaju se s najmanje dvogodišnjom suspenzijom, što uključuje i nastup na Olimpijskim igrama u Ateni.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara