NAJAVLJENI NEREDI Njemački navijači prosvjeduju zbog pokušaja obaranja pravila "50 + 1"

NAJAVLJENI NEREDI Njemački navijači prosvjeduju zbog pokušaja obaranja pravila "50 + 1"

Foto: Getty Images

BUNDESLIGA jedinstvena je europska nogometna liga. Zdravorazumskim zakonskim okvirima već godinama obara rekorde te se uspješno odupire sumnjivim investitorima megalomanskih rezona.
 
Njemački nogometni savez početkom tekućeg milenija promjenom je statuta zaštitio njemačke klubove od cjelovitog preuzimanja jednog vlasnika ili investitorske grupacije. Formirano je pravilo "50 + 1" upisano u Pravilnik Njemačkog nogometnog saveza i Njemačke udruge prvoligaša.
 
Osmišljeno je kako bi klupski članovi zadržali kontrolu nad klubom imajući demokratsko pravo biranja čelništva prema principu "jedan član - jedan glas", kao i legitimno pravo da klupske strukture zaštite od utjecaja vanjskih ulagača. 
 
Unatoč mnogobrojnim pozitivnim aspektima, kritičari glasno prosvjeduju protiv pravila koje je već godinama na snazi. Hannoverov predsjednik Martin Kind svojevremeno je čak podigao tužbu protiv Njemačkog nogometnog saveza kako bi se spomenuti zakon sudski dokinuo. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
U međuvremenu se medijska polemika nastavila. U poduljem službenom priopćenju s jučerašnjim se danom oglasio i ProFans, navijačka udruga koja broji desetke ekstremističkih grupa i ostalih navijačkih organizacija. Poanta priopćenja bila je da popuštanja nema.
 
Pojedina čelništva njemačkih klubova zauzela su stajališta za podržavanje rušenja aktualnog pravila. Sve su glasnije najave kako bi prvoligaši i drugoligaši konsenzusom dozvolili da svaki pojedini klub samostalno odlučuje želi li zadržati ili odbaciti pravilo "50 + 1". 
 
ProFans je uime svojih pristaša naglasio kako bi modifikacija pravilnika - prema kojem bi se omogućio priljev stranog kapitala - bila razaračke moći. U slučaju krojenja novog pravila, Njemački nogometni savez direktno je obaviješten kako će posljedično uslijediti navijački bojkoti. Protesti su već bili viđeni u Hannoveru, a najavljeni su i diljem Njemačke svrgne li sadašnji takozvani Regel 50 + 1. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara