Najčudniji klub na svijetu gradi potpuno drveni stadion

Najčudniji klub na svijetu gradi potpuno drveni stadion
Foto: Zaha Hadid Architects

NAKON dugo godina čekanja i pravnih zavrzlama, Forest Green Rovers dobio je dozvolu lokalnih vlasti za gradnju novog stadiona.

Ovaj engleski četvrtoligaš postao je prije par godina prvi potpuno veganski klub na svijetu. U njegovim restoranima služi se samo takva hrana, klupsko osoblje je iznimno ekološki osviješteno, sve se reciklira i pazi se na okoliš.

Klub iz Nailsworta trenutačno igra na malom stadionu kapaciteta 5000 gledatelja koji je izgrađen 2005. godine, no uprava ima planove uskoro se plasirati u Championship za što će im trebati veći stadion.

"Trebat će nam još najmanje godinu dana detaljnog planiranja i projektiranja, ali mislim da je ovo velika stvar za naš klub i nogomet općenito. Da gradnju počnemo sutra, bili bismo gotovi za tri godine, ali pretpostavljam da ćemo novi stadion imati kroz sedam godina", rekao je vlasnik kluba Dale Vince, najveći eko-tajkun u Velikoj Britaniji.

Stadion će biti izgrađen potpuno od drveta, čime se želi postići minimalno zagađenje okoliša, a cijena stadiona nije poznata. Forest Green Rovers trenutačno jedini igra na potpuno organskoj travi, a na sadašnjem stadionu postavljene su solarne ploče kojima se prikuplja 25 posto električne energije za klub. Skuplja se i kišnica koja se koristi za vodu u WC školjkama i za čišćenje stadiona, a čak se čuva i ulje od kuhanja koje se pretvara u biogorivo.

Forest Green Rovers trenutačno je šesti na tablici League Two i drži mjesto koje vodi u doigravanje za višu ligu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara