NAJJAČEM HAJDUKU U POVIJESTI PRESUDIO DOPING Europski vrh mu uzeli "drogirani" Francuzi?

NAJJAČEM HAJDUKU U POVIJESTI PRESUDIO DOPING Europski vrh mu uzeli "drogirani" Francuzi?

Foto: Pinterest

ST. ETIENNE - HAJDUK 5:1, uzvrat drugog kola Kupa prvaka 1974. godine, nije rezultatski najteži, ali je svakako najbolniji poraz splitskog kluba u europskim natjecanjima.

Najbolja generacija u povijesti Hajduka predvođena Tomislavom Ivićem, na putu prema europskom vrhu ispala je na najgori način. 
 
Nakon što je u prvoj utakmici na Starom placu razbila prvaka Francuske 4:1, na uzvratu je pola sata prije kraja Jovanić izjednačio na 1:1 i činilo se da je prolazak Bilih riješen.

Ali, tada na stadionu u Francuskoj nestaje struje. Slijedio je polusatni prekid, nakon kojeg se na teren vraća neki novi St. Etienne, koji gazi Hajduk, zabija četiri gola i prolazi dalje. Sve do finala, gdje će izgubiti od Bayerna.
 
Igrači Hajduka nakon šokantnog poraza govorili su da su njihovi suparnici neprirodno raširenih zjenica i bolesnih, zamućenih pogleda, padali i povraćali po hodnicima i svlačionicama stadiona. Hajdukovci su sumnjali u da su protivnici uzimali doping, ali tada nije bilo doping-testova.

Ali, 43 godine kasnije, Jean-Francois Larios, velikan St. Etiennea, koji nije igrao uzvrat s Hajdukom, priznao je da je liječnička služba njemu i suigračima 70-ih davala "misteriozne tablete":
 
"Davali su nam bijele tablete. Govorili su nam da su to vitamini i da će nas motivirati. Na terenu sam osjećao nevjerojatnu snagu, ali kasnije je to bio pakao. Nisam mogao spavati. Posljedice sam osjećao i nakon što sam prestao igrati nogomet. Trebao sam nekako kompenzirati to što više ne uzimam doping. S hranom, pićem ili drogom, a ja sam kompenzirao sa svim."
 
Larios navodi da je je doping počeo uzimati 1976. godine, dakle dvije godine nakon utakmice St. Etienne - Hajduk 5:1.
 
Ali, s obzirom da ističe kako su on i suigrači stimulanse konzumirali "samo prije velikih utakmica" i kada se sjetimo brojnih svjedočanstava igrača Hajduka o izobličenim suparnicima '74...
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara