Najluđa skupina SP-a: Svi mogu proći, ali i ispasti

Najluđa skupina SP-a: Svi mogu proći, ali i ispasti
Foto: Index

U 16 sati u Jekaterinburgu sudarit će se Meksiko i Švedska u trećem kolu skupine F, u kojoj se nalaze još i Njemačka te Južna Koreja koji će u isto vrijeme igrati u Kazanu.

Bez ikakve dvojbe, uoči zadnjeg kola riječ je o najluđoj skupini u kojoj sve četiri reprezentacije mogu proći, ali sve četiri mogu i ispasti.

Čak ni Meksiko, koji je pobijedio u obje utakmice, nije siguran za osminu finala. Meksikanci su prvi i imaju šest bodova uz gol-razliku +2 (tri su gola dali, jedan su primili), a Nijemci su drugi s tri boda i gol-razlikom 0 (dva su gola dali, dva su primili). U potpuno identičnoj situaciji nalazi se Švedska, koja je trenutačno samo formalno treća zbog poraza od Elfa golom u 95. minuti. Na začelju je Južna Koreja, ali ni Azijati nisu bez izgleda premda su na nula bodova i imaju gol-razliku -2 (jedan gol su dali, tri primili).

Nevjerojatna skupina u kojoj je svaki scenarij moguć osim jednog – da Koreja prođe, a Meksiko ispadne. Ispadne li Meksiko, dalje mogu ići jedino Švedska i Njemačka.

Naime, dobije li Švedska Meksiko s dva gola razlike ili više, poništit će im gol-razliku i prestići će ih zbog više postignutih golova. U tom slučaju, Njemačkoj bi za osminu finala bilo dovoljno pobijediti Koreju s minimalnih 1:0. U takvom scenariju, ako želi biti prva, trebala bi joj što veća gol-razlika kako bi preskočila Švedsku. No ono što je jasno jest da Nijemce skoro svaka pobjeda vodi dalje.

Ono što bi potpuno zakompliciralo ionako kompliciranu skupinu dogodilo bi se kad bi Njemačka i Švedska danas svoje protivnike pobijedili s po 1:0. U tom slučaju Njemačka, Švedska i Meksiko imali bi po šest bodova, istu gol-razliku (+1) i isti broj postignutih golova (3), a tada bi se, pošto su čak tri reprezentacije u istoj situaciji, gledao međusobni omjer. Tu je Meksiko pobijedio Njemačku, Njemačka Švedsku, a Švedska Meksiko.

Prvo se, dakle, gleda ukupan broj osvojenih bodova. Drugo, gleda se ukupna gol-razlika. Treće, gleda se ukupan broj postignutih golova. Bude li i to sve identično, u obzir se uzima broj osvojenih bodova u međusobnim dvobojima izjednačenih reprezentacija, zatim gol-razlika u međusobnim susretima izjednačenih ekipa, pa broj postignutih golova u međusobnim dvobojima tih ekipa.

Ako su po svih šest parametara dvije ili više reprezentacija potpuno izjednačene, u obzir se uzimaju fair-play bodovi, koji se dodjeljuju na sljedeći način: za žuti karton oduzima se jedan bod, za drugi žuti, odnosno indirektni crveni tri boda, za direktni crveni četiri boda, za žuti i direktni crveni pet bodova. Cilj je, naravno, biti što bliže nuli. Zaključno, ako su dvije ili više reprezentacija izjednačene i po ovom kriteriju, konačni raspored na ljestvici odredit će se ždrijebom.

Dakle, ako bi u gore navedenom slučaju (Koreja 0:1 Njemačka, Meksiko 0:1 Švedska) svi imali isti broj bodova, istu gol-razliku, isti broj postignutih golova, isti broj osvojenih bodova u međusobnim dvobojima i istu gol-razliku u međusobnim dvobojima, došlo bi se do broja postignutih golova u međusobnim dvobojima. Njemačka i Švedska su zabile po dva, tako da bi oni otišli dalje, a Meksiko bi ispao.

Odigraju li Meksiko i Švedska remi, Meksiko je sigurno prvi, a tko će biti drugi, ovisit će o rezultatu između Njemačke i Koreje. Pobijedi li Njemačka Koreju, sve je jasno. Prvi je Meksiko, druga je Njemačka. No dogodi li se i tamo remi, Šveđani će morati zabiti više golova Meksiku nego Njemačka Koreji, jer Nijemci imaju pobjedu u međusobnom obračunu.

Dakle, ako Meksiko i Švedska odigraju recimo 3:3, a Njemačka i Južna Koreja 2-2, Švedska će ići dalje pošto se nakon gol-razlike (koja će ostati na nuli za obje momčadi) najprije gleda broj postignutih golova. Međutim, ako obje utakmice završe remijima, dalje ide Njemačka zbog boljeg međusobnog skora. Pobijedi li Meksiko Švedsku, Njemačkoj je i bod dovoljan da ode u drugi krug kao druga.

Što se Koreje tiče i njenog eventualnog plasmana u osminu finala, tu igra samo prava znanstvena fantastika. Moraju pobijediti Njemačku s dva ili više golova razlike, a sve pod uvjetom da Meksiko pobijedi Švedsku. Pobjeda od 2:0 Azijatima vraća gol-razliku na nulu, a s tim bi Njemačka otišla na -2, dok bilo koja pobjeda Meksika Šveđane gura u minus što se tiče gol-razlike, pa bi u takvom raspletu Koreja izborila osminu finala kao druga, a kući bi morali ići Švedska i Meksiko.

Ali ako Meksiko pobijedi Švedsku 1:0, a Južna Koreja istim rezultatom pobijedi Njemačku, imat ćemo identičnu situaciju iz prethodnog pasusa. U tom je slučaju Meksiko prvi s devet bodova, a ostale tri momčadi su potpuno izjednačene: sve imaju po 3 boda, gol-razliku -1 i po dva postignuta gola.

No bude li na kraju zaista došlo do gledanja fair-play bodova, treba kazati da za sada Južna Koreja ima -6, Njemačka -5, Švedska -3, a Meksiko -2.

Rezultati by SofaScore
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara