SUMO HRVANJE

Najsenzacionalniji sumo prvak u povijesti nakon titule se rasplakao u nevjerici

Najsenzacionalniji sumo prvak u povijesti nakon titule se rasplakao u nevjerici
Foto: screenshot

DRAŽ sporta je u pobjedi natjecatelja koji prije odlučujuće borbe nije među favoritima. Sumo hrvač Tokushoryu Makoto trenutačno je najveća zvijezda u Japanu. Radi se o relativno nepoznatom borcu iz grada Nara koji je pobijedio na Carskom kupu s najnižim rangom u posljednjih 20 godina.

Čaki ni Makoto nije mogao vjerovati u ishod finalne borbe na Grand sumo turniru u Tokiju. Začuđen vlastitim uspjehom zaplakao je pred naletom emocija.

Da bismo razumjeli njegovo ponašanje, trebali bismo upoznati detalje vezane za tradicionalni japanski sport.

Tokushoryu Makoto (33) nastupa od 2009. godine bez značajnijih uspjeha. Natjecao se u divizijama Juryo i Makushita, drugom i trećem rangu natjecanja u Japanu. Makoto je godinu završio omjerom od 43 pobjede i 47 poraza. Najbolji rezultat u karijeri ostvario je na turniru Druge divizije s 11 pobjeda i četiri poraza. To je dovoljno za financirati prosječnu karijeru sumo hrvača, ali nedovoljno da bi se živjelo od ovog sporta.

Vikend je promijenio sve

Carski kup je svjetsko prvenstvo u sumo hrvanju. Sudjeluju 42 najbolja borca, a najveći broj natječe se u prestižnoj Makuuchi diviziji. Tokushoryu se tijekom karijere samo jednom našao u elitnom društvu, a sezonu je završio omjerom 4-11. Na Carski kup došao je bez velikih očekivanja, s najnižim rangom od svih natjecatelja. Pobjedu nije sanjao ni u najluđim snovima.

Natjecanje je završio s impresivnih 14 pobjeda u 15 duela i titulom pobjednika Carskog kupa. Postao je prvi hrvač iz Nare osvajač prestižnog turnira, piše SB Nation.

Tokushōryū je junak Japana i primjer da se napornim radom i posvećenošću svaki cilj može ostvariti. Osim titule pobjednika Carskog kupa, Tokushoryu je dobitnik i dvije nagrade - za izvanredne sposobnosti i borbeni duh. Obje je osvojio prvi put u  karijeri.

"Duboko u sebi sam razmišljao je li u redu osvojiti turnir", rekao je šaljivi Tokushōryū .

Naravno da je zaslužio pobjedu i šampionski ugled koji mu je nedostajao tijekom karijere.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara