nba

Nakon 26 godina otkriveno da je mitska NBA utakmica namještena: "Sra*e i sramota"

Nakon 26 godina otkriveno da je mitska NBA utakmica namještena: "Sra*e i sramota"
Foto: Guliver Image/Getty Images

DAVID ROBINSON, popularni Admiral, jedan je od najvećih i najboljih košarkaša u povijesti igre. Bio je član mitskog Dream Teama 1992. u Barceloni, član je Kuće slavnih u Springfieldu, dva je puta bio NBA prvak (1999. i 2003.), a 1995. proglašen je MVP-jem lige. Deset puta je igrao na All-Star utakmici, a četiri je puta biran u najbolju petorku lige.

U povijesti NBA lige samo su četiri košarkaša uspjela upisati mitski quadruple-double. Krug je zatvorio David Robinson, 17. veljače 1994.

San Antonio je te večeri pobijedio Detroit 115:96, a Admiral je utakmicu završio s 34 poena te s po 10 asistencija, skokova i blokada.

Admiral je i jedan od šestorice igrača koji su zabili 70 poena ili više u jednoj NBA utakmici.

Admiral je jedan od najvećih ikad

Upravo ta utakmica, u kojoj je 71 poen 1994. utrpao Los Angeles Clippersima, izgleda da je bila namještena s ciljem da Admiral postane najbolji strijelac lige i preskoči Orlandovog Shaquillea O'Neala.

Tadašnje zvijezde Clippersa Dominique Wilkins i Ron Harper sudjelovali su u zajedničkom chatu s Robinsonom i prisjetili su se te utakmice. Rekli su da je sve sredio Donald Sterling, kontroverzni bivši vlasnik Clippersa koji je nedavno prodao franšizu nakon rasističkih ispada.

Sterling je namjestio utakmicu jer nije želio da Shaq bude najbolji strijelac lige 

"Ušli smo u svlačionicu, a tadašnji trener Bob Weiss nam je rekao: 'Gledajte, rekli su mi da izvučem prvu petorku nakon četiri minute prve četvrtine.' Pitao sam zašto dovraga, a ovaj mi je odgovorio da Sterling želi da titula najboljeg strijelca ostane na Zapadu, kod Robinsona. Kunem se Bogom. Lažem li?" upitao je Wilkins Robinsona, koji se samo smijao.

Harper je potvrdio priču.

''Skinuo sam dres i otišao sam od tog drkadžije. Bilo je to jebeno sramotno. Čestitam na toj utakmici, ali sve je to bilo obično sranje'', kazao je član druge zlatne generacije Bullsa, na što se nadovezao Wilkins:

''Odmah sam napustio dvoranu i otišao u Atlantu.''

''Svaka čast, ali to je bilo obično sranje''

U toj utakmici starteri Clippersa su igrali malo, Harper i Wilkins zajedno su odigrali 41 minutu, a startni centar Elmore Spencer na parketu je proveo samo pet minuta. Robinson je to nemilosrdno iskoristio i natrpao Clipperse.

Zanimljiva je i Wilkinsova izjava iz 1994., dana odmah nakon te utakmice.

"Ovdje nema ponosa. Ako se možeš pogledati u ogledalo nakon ovoga i biti zadovoljan sobom, nešto nije u redu s tobom. Ništa protiv Davida, sjajan je igrač, ali kako možeš nekome dopustiti 71 poen? To je smiješno, pomogli smo mu da zabije 71 poen. Nikada nisam vidio ovakvo nešto u karijeri, nikada", rekao je tada Wilkins.

Ovako je Robinson komentirao cijelu priču:

''Trener John Lucas je prije utakmice ušao u svlačionicu i rekao mi je pred svima da želi da ja šutnem svaku loptu. S nama je tada bio i Terry Cummings, koji mi je rekao da mi on neće dodavati. Koliko se često igrač nađe u takvoj situaciji? Jedna je utakmica do kraja, a imaš šansu biti najbolji strijelac lige.''

Robinson je zaista šutirao iz svih pozicija. Šut iz igre mu je bio 26/41, a bacanja je gađao 18 od 25.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara