Naoružani Maminjo: Podsjetio javnost na kronologiju Štimčevih afera

Foto: Drago Sopta, Srećko Niketić / Cropix

ZDRAVKO MAMIĆ na svečano otvorenje polusezone stigao je s bogatom dodatnom opremom. Na press konferenciju je ušetao s buntom papira pod rukom, a na njima su pregledno pobrojeni svi grijesi Igora Štimca, objavljeni svojevremeno na blogu nazvanom prigodno - Afere Štimca.

IGOR ŠTIMAC – kronologija AFERA

SRPANJ 1999, Bol na Braču, diskoteka Faces
ALKA VUICA – PREKID LJUBAVNE VEZE

Igor Štimac i Alka Vuica bili su u ljubavnoj vezi unatoč braku Igora Štimca sa bivšom misicom Jugoslavije Suzanom Žunić, s kojom Igor ima 3 djece.
Velika ljubavna veza između Igora i Alke naprasno je okončana, kad su Alku redari izbacili iz noćnog kluba nakon što je svog tadašnjeg ljubavnika, zalila šampanjcem dok je sjedio sa suprugom u separeu. Alka Vuica je tijekom izbacivanja iz kluba zadobila nekoliko modrica, a zaradila je i ogrebotine nakon što su je redari bacili u grmlje pokraj izlaza.
Nedugo nakon incidenta Alka Vuica dala je intervju Vjesniku:
Riječ je o tome da ja nisam napravila nikakav incident, ja smatram da je čin kad sam ulila čašu šampanjca Igoru Štimcu u košulju bio trenutak koji nije nitko vidio osim mene i njega, eventualno i njegove supruge koja je sjedila za stolom, iako je ona bila okrenuta leđima. No, kada je Igor Štimac poslao tri bodygarda da mene iznesu, to su vidjeli svi gosti, to je doista incident i javna stvar. Bilo je strašno ponižavajuće kad je njegov brat mene gurnuo, nakon čega sam pala i rasjekla se udarivši u stablo, a on je viknuo »gubi se«. Htjela sam mu dati do znanja da smo na javnom mjestu, da je on Igor Štimac, ja Alka Vuica i da se nemože tako ponašati.

SIJEČANJ, 2001, Split, KLADIONICA SPORT TIP
TUŽBA ASANOVIĆA I BILIĆA ZBOG DUGA VEZANOG UZ KLADIONICU

Odvjetnik Miroslav Šeparović u ime Asanović i Bokšića sudu podnio je tužbu protiv Štimca i njegova brata Damira, koji je umjesto Igora, na dužnosti člana Uprave Hajduka, postao većinski vlasnik “Sport TIP-a”. Asanović i Bokšić tuže braću Štimac zbog dugovanja i neispunjenih obveza u njihovu partnerskom odnosu u ulaganjima u kladionicu “Sport TIP”. Asanović je izravno potvrdio da svoja potraživanja više neće tražiti uvjeravanjima, Bokšić je odluku da sudu tuži Štimca zbog neisplaćene dobiti donio prije nekoliko mjeseci. Tako se idila “vatrene” četvorke, započeta zajedničkim nastupima i ulaganjima, pretvorila u mučno nepovjerenje koje će kulminirati u sudnici. Štimac ističe da Asanović neosnovano potražuje 100.000 eura a Bokšić 900.000 kuna.
Damir Štimac objavio je u travnju 2005. godine da je kladionica u gubitku 5,5 milijuna kuna, koliko duguje državi i zaposlenicima, a zbog čega je i pokrenut stečaj tvrtke.
Pri pokretanju kladionice "Sport TIP" Igor Štimac je uložio 31 posto kapitala, Davor Šuker i Alen Bokšić po 20, Goran Ivanišević i Ivan Brkić po 10, Joško Jeličić 5, a Aljoša Asanović 4 posto.

KOLOVOZ 2001, Split, stadion na Poljudu
UDARANJE U TUNELU NAKON UTAKMICE SA MALLORCOM

Nakon utakmice 3. pretkola UEFA Champions League: Hajduk – Mallorca 1 – 0, tadašnji kapetan Hajduka Igora Štimac je „djelio pravdu“ u poljudskom tunelu. Prvo je gurnuo igrača Mallorce Carlosa, a nakon toga udario i srušio na pod pomoćnog trenera Mallorce Damiena Amera.

KOLOVOZ 2001, Nyon, sjedište Disciplinske komisije UEFA-e
KAZNA UEFA ZA UDARANJE NAKON UTAKMICE SA MALLORCOM

Zbog „slučaja tunel“ i udaranja igrača i pomoćnog trenera Mallorce, UEFA je odredila kaznu Igoru Štimcu u trajanju od zabrane igranja 6 utakmica u UEFA natjecanjima, te kaznila Hajduk sa 35.000 CHF.

RUJAN 2001, Split, kafić Capo
OZLIJEĐIVANJE KONOBARA U LOKALU CAPO

Incident se dogodio kada je Štimac s prijateljima slavio svoj 34. rođendan te se jako razljutio kada mu osoblje kafića nije ispunilo glazbenu želju. Član Upravnog odbora Hajduka potom je razbio čašu od čijih je krhotina jedan konobar lakše ozlijeđen. Štimcu se pridružio prijatelj Ivan Mustapić koji je, nakon što je razbio pepeljaru, šakom u nos udario vlasnika kafića Željjka Vidovića.

RUJAN 2001, Split, Općinski sud
PRESUDA ZA OZLIJEĐIVANJE KONOBARA

IGOR ŠTIMAC kažnjen je nepravomoćno maksimalnom novčanom kaznom od 1134 kune, za kvalificirani oblik remećenja javnog reda i mira u lokalu "Capu" na splitskim Bačvicama, 7. rujna 2001. godine, zbog ozljeđivanja konobara

LISTOPAD 2001 , Split – diskoteka Maters
FIZIČKI OBRAČUN U DISKOTCI MASTERS

izudarao ugostitelja Željka Vidovića, koji je nakon zadobivenih ozljeda ostao nagluh na jedno uho. Vidović je izjavio policiji da ga je Štimac zatvorio u WC i četrdesetak minuta tukao. Privatno vještačenje pokazalo je da je Vidović od udaraca djelomice nagluh, što je teža ozljedaLISTOPAD 2001, Zagreb, stadion Maksimir
RAZBIJANJE KUĆICE ZA REZERVNE IGRAČE

Nakon sudara sa igračem Dinama, Mikićem, Štimac je ozlijeđen napustio igralište, te u ljutnji nogom udario u kućicu za rezervne igrače, te razbio pleksiglas.

LIPANJ 2003, Split, UPRAVA HAJDUKA
SUMNJIVI TRANSFER SRNE U ŠAHTAR, TE DUG NK NERETVA

Kao sportski direktor kluba dogovorio prelazak Darija Srne iz Hajduka u ukrajinski Šahtjor Donjeck. Transfer nikad nije dokraja razjašnjen, a tek 7 godina nakon transfera HNS (Tročlani Arbitražni sud HNS-a, pod predsjedanjem Stanka Hautza) je donio odluku da je Hajduk dužan isplatiti NK Neretvi dug u iznosu od 172.000 USD u kunskoj protuvrijednosti.
Epilog je to trakavice koja se vukla godinama. Naime, splitski je klub 2003. prodao Darija Srnu u ukrajinski Šahtar. No, Neretva ima ugovor sklopljen 1998. kada je Srna odlazio iz Metkovića u Split po kojem joj pripada 15 posto od tog transfera. Hajduk je to negirao, tvrdili su čak da je ugovor falsificiran, ali grafološkim vještačenjem utvrđeno je da se radi o originalu.

LIPANJ 2003 , Split, UPRAVA HAJDUKA
SUMNJIVI TRANSFER PLETIKOSE U ŠAHTAR

Kao sportski direktor kluba dogovorio prelazak Stipe Pletikose iz Hajduka u ukrajinski Šahtjor Donjeck. Transfer je realizirao koristeći račun Novice Petrač, sina Hrvoja Petrača koji je osuđen za otmicu sina Vladimira Zagorca.

TRAVANJ 2004, Rijeka , stadion na Kandridi
FIZIČKI NAPAD NA POMOĆNOG SUCA

Iako u pobjedi Hajduka na Rijekom 1:0 nije bilo puno spornih sudačkih odluka, Štimac je tokom prvog poluvremena konstano prigovarao sudačkoj trojci, a naročito pomoćnom sucu Miroslavu Jedvaju, zbog čega je čak zaradio i isključenje.
Nakon toga je za vrijeme poluvremena nastavio s uvredama, te u tunelu koji vodi prema svlačionicama fizički napao pomoćnog suca Jedvaja.

TRAVANJ 2004, Zagreb, HNS
HNS-ova KAZNA ZABRANE OBAVLJANJA SVIH FUNKCIJA U NOGOMETU

Predsjednik disciplinske komisije HNS-a, Ante Tomaš odredio je kaznu Igoru Štimcu, na temelju članka 46. Disciplinskog pravilnika HNS-a zabranu obavljanja svih funkcija u nogometu za razdoblje od 17. travnja do 16. listopada 2004. godine, zbog fizičkog napada na pomoćnog suca Miroslava Jedvaja tijekom poluvremena utakmice: Rijeka – Hajduk.

SVIBANJ 2004, SPLIT, stadion na Poljudu
PALJENJE BENGALSKE BAKLJE U SVEČANOJ LOŽI

Paljenje bengalske baklje u svečanoj loži stadiona na Poljudu, čime proslavlja naslov prvaka nakon utakmice Hajduk – Varteks 2 - 0.
Paljenje baklje na stadionu izričito je zabranjeno Zakonom o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, te se kažnjava novčanom kaznom od 4.000,00 do 20.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju od najmanje 20 dana do najdulje 60 dana.

KOLOVOZ 2004, SHELBOURN - HAJDUK 2 – 0 (ukupno 4- 3 za Shelbourn)
SRAMOTNO ISPADANJE IZ UEFA NATJECANJA OD IRSKIH POLUAMATERA

Za vrijeme jednog od najsramotnijih UEFA poraza u klupskoj povijesti od Shelbourna, Igor Štimac obnašao je funkciju koordinatora Upravnog odbora za struku i bio ključna osoba za sportsku politiku kluba.
Ispadanje iz Europe u 2. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka 2004. godine od poluamaterskog Shelbournea iz Irske, kluba koji je zbog financijskih problema ostao bez licence prvoligaša 19.02.2007, napustio prvu irsku ligu i u ovoj sezoni 2007/2008 nastupa kao drugoligaš (Shelbourne je trenutno petoplasirana momčad u drugoj ligi koja broji 10 klubova)

TRAVANJ 2005, Split, stadion na Poljudu
PRISVAJANJE ZASLUGA ZA OSVAJANJE NASLOVA PRVAKA

Smjenio (zajedno sa Brankom Grgićem i Fredijem Fiorentinijem) trenera Hajduka Blaža Sliškovića 8 kola prije kraja prvenstva, te preuzeo klupu Hajduka. U trenutku smjene Hajduk je pod ravnanjem Blaža Sliškovića bio prvi na tablici. Postavio sebe za trenera Hajduka i u posljednjih 8 kola osvojio 14 bodova, dva manje od Intera iz Zaprešića koji je zvršio na 2. mjestu. Hajduk, svejedno osvaja naslov prvaka zbog zalihe bodova koju je ostvario Blaž Slišković prije nego je smijenjen.

KOLOVOZ 2005, HAJDUK – DEBRECEN 0 – 5 (ukupno 8 - 0 za Debrecen)
NAJSRAMOTNIJI PORAZ HAJDUKA U UEFA NATJECANJIMA

Za vrijeme najvećeg sveukupnog poraza Hajduka u povijesti kluba u UEFA natjecanjima, te najvećeg poraza Hajduka u Splitu u UEFA natjecanjima od Debrecena, Igor Štimac obnašao je funkciju sportskog direktora i bio ključna osoba za sportsku politiku kluba.

RUJAN 2005, Zagreb, križanje Fallerova šetališta i Ljubljanske avenije
BJEŽANJE SA MJESTA AUTOMOBILSKE NESREĆE

Štimac je sa novim BMW-om udario u Peugeot 106, te pobjegao s mjesta nesreće. Kasnije je telefonski pokušao riješiti "problem", no nije uspio.
Kako javlja Jutarnji list, u srijedu navečer u Zagrebu, na križanju Fallerovog šetališta i Ljubljanske avenije vozačica zelenog Peugeota 106 čekala je na semaforu, a odostraga se u nju zabio Štimac u novom BMW-u.

Vozačica Ana Cerovec tvrdi da je izašla iz automobila, te došla do Štimca koji joj je predložio da se parkiraju sa strane. Dok se ona vraćala do svog auta, Štimac se okrenuo i pobjegao.
"Riječ je o nesporazumu. Nakon što sam vidio da je šteta neznatna, mislio sam da gospođa ima isto viđenje stvari i udaljio se s mjesta nesreće. Nisam joj rekao da sklonimo aute sa strane, a pogotovo pobjegao s mjesta nesreće." - izjavio je sportski direktor hrvatskog prvaka.
No, vozačica Cerovec tvrdi suprotno: "To je običan bezobrazluk, jer me, kao prvo, prevario, pa ne vidim zašto bih mu ja sada, kada se sve otkrilo izašla u susret. Valjda je mislio da ga neću prepoznati, a sada kad je shvatio da me nije uspio nadmudriti, nudi nekakve nagodbe. Ponaša se kao šerif, a sve zbog toga što misli da novcem može kupiti sve. Iako je šteta zaista malena, sada iz principa želim pokazati o kakvom je čovjeku riječ."
"Istina je da sam nazvao gospođu i pokušao riješiti problem. U tom razgovoru sam je zamolio da ne zove medije i priča im što se dogodilo jer bi me u Zagrebu zbog toga mogli razapeti. Ona mi je odgovorila da mi tako i treba." - objasnio je Štimac koji je čak navodno i zaprijetio da će zaustaviti objavu teksta ukoliko ona o tome obavijesti medije.

LISTOPAD 2005, Zagreb, noćni klub Ludnica
FIZIČKI OBRAČUN U NOĆNOM KLUBU LUDNICA

Prema riječima svjedoka Štimac zaliva vinom pripadnika Torcide (nadimak Boki), udara, hvata za kosu i proslijeđuje redarima. Redari ga izbacuju, razbijaju nos i zadobiva potres mozga. Nakon toga Štimac napada Ivana Lalića i zadaje mu više udaraca u glavu zbog čega isti završava u bolnici.

SIJEČANJ 2007, Zagreb, HRT
SKLAPANJE ŠTETNOG UGOVORA ZA KLUBOVE 1. HNL

Potpisuje bez pismene suglasnosti klubova 1. HNL ugovor za realizaciju projekta emisije: Volim Nogomet sa HRT-om i tvrtkom Prva liga produkcija u svojstvu predsjednika Udruge 1. HNL. Spomenuti ugovor nanijeti će financijsku štetu svim klubovima u iznosu od 764.000 kn. Tako su klubovi 1. HNL na kraju projekta plaćali svoje pojavljivanje na nacionalnoj TV, što zasigurno predstavlja europski presedan u odnosu TV kuća i klubova. Naime prihod od TV prava u pravilu je jedan od glavnih prihoda klubova u strukturi ukupnih prihoda, te TV kuće plaćaju značajne iznose klubovima za pravo prikazivanja nogometnog sadržaja na malim ekranima.


SIJEČANJ 2010. Zagreb, prostorije Uprave NK Zagreba
FORSIRANJE STARIJIH IGRAČA

Iako se prije dolaska za trenera Zagreba gorljivo zalagao se za Ligu 16, te kao jedan od ključnih argumenata navodio mogućnost forsiranje mladih igrača, nedugo nakon što postaje trener Zagreba angažira isključivo starije i iskusnije igrače: Skender, Jefthon, Ljubojević, Tokić.

RUJAN 2010, Split općinski sud
PREVARA BIVŠEG TRENERA SLIŠKOVIĆA

Zajedno sa Brankom Grgićem i Fredi Fiorentinijem izigrao Blaža Sliškovića pred splitskim Općinskim sudom na 3. ročištu, tvrdeći da Slišković nikada nije bio trener Hajduka, te samim tim mu ne pripada i odšteta za jedniostrani raskid ugovora. Slišković je pred sudom ustvrdio kako mu je u razgovoru obećano da će mu klub isplatiti 150.000 eura otpremnine, a sad traži 270.000 eura. Do smjene su mu isplaćene plaće u ukupnom iznosu od 400.000 kuna.

RUJAN 2010, SPLIT, stadion na Poljudu
PORUKA TORCIDE ŠTIMCU VEZANA ZA NJEGOVU HNS KANDIDATURU

TRANSPARET TORCIDE za vrijeme utakmice Hajduk – Anderlecht: Tko o čemu Igor Štimac o poštenju. Igore odje...

VELJAČA 2011, SPLIT, sud u Splitu
ŠTIMAC SE NIJE POJAVIO NA SUDSKOM ROČIŠTU U SPLITU - SUTKINJA ZAPRIJETILA PRIVOĐENJEM

Na još jednom sudskom ročištu u Splitu u sporu Slišković - Hajduk, kao svjedok se trebao pojaviti Igor Štimac. Igor Štimac je u vrijeme dok je Slišković bio trener Hajduka, bio šef Hajduka zadužen za struku. Igor Štimac nije se pojavio na sudskom ročištu, te je sutkinja zaprijetila njegovim privođenjem...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara