Navijači spasili derbi, policija zakazala: Torcidaši se skoro pogušili u ZET-ovim autobusima

Navijači spasili derbi, policija zakazala: Torcidaši se skoro pogušili u ZET-ovim autobusima

Tekst: D.R.,T.T..Z.A.
Foto: Cropix

NAVIJAČI Dinama i Hajduka spasili su maksimirski derbi. Jedino su njihov dekor i brojnost na tribinama odavali dojam da se u Zagrebu događa nogometna "fešta".

Definitivno se može reći da maksimirski derbi ponovno nije bio na razini kakvu su priželjkivali mnogi navijači. Govorimo, naravno, o atmosferi koja je i pola sata prije utakmice bila prilično otužna.

Sreli smo ispred Dinamova stadiona i mnoge uglednike iz svijeta sporta koji također nisu bili oduševljeni ambijentom uoči jedinog hrvatskog derbija. Nedostaje žara i optimizma.

Vlado Petrović, bivši igrač Croatije, odnosno Dinama, došao je sa svojom gardom iz Croatije Sesvete, kako kaže, bodriti svoj najdraži klub.

"Atmosfera je daleko od one u kakvoj smo mi uživali kad smo igrali derbije. Mislim da je za to najviše kriv Hajduk koji je svojim rezultatima umrtvio onaj naboj i rivalitet. Očekujem tvrdu utakmicu, Hajduk sigurno neće napasti kao protiv Lokomotive", rekao nam je Petrović prije utakmice.

Navijači Hajduka kao da su bili više uzbuđeni oko večerašnje utakmice. Mnogi koje smo sreli tvrdili su da ih negativan rezultat nikad neće poljuljati, dok se među pristojnijim navijačima Dinama moglo čuti i da već dugo ne idu na utakmice te da ih je danas privukla izuzetno popularna cijena ulaznica. Naravno, oni najvjerniji boysi oko 13 sati okupirali su kafiće oko stadiona i to je jedino mjesto gdje se mogla čuti pjesma navijača.

Torcida u najbrojnijem izdanju posljednjih godina

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Torcida je na jugu imala pravi tulum nakon što joj je stiglo pojačanje od oko 1.000 njezinih pripadnika koji su kasnili na utakmicu. Navijanje je s obje strane trajalo 90 minuta, a baš u trenutku kad smo pomislili da će izostati pirotehnički ispadi, boysi su prvi krenuli s "festivalom".

Početkom drugog poluvremena na sjeveru je zapaljeno desetak baklji, a jedna je pala na teren pored Strinića. Torcida je odgovorila puno žešće; njihov vatreni spektakl poviše sad već kultnog transparenta "Hoćemo Kodeks" trajao je dobrih desetak minuta. Taman se tada rasplamsala i igra, Buljat je uskoro dobio crveni karton, a zaiskrilo je i između Špace i Zorana Mamića...

Devet uhićenih zbog palica i kabela

Neposredno prije početka susreta policija je kod sveučilišne bolnice uhitila devet navijača Hajduka jer je kod njih pronašla šest palica i kabele. Prema saznanjima iz policije, oni su uhićeni zbog nošenja objekata koji su u zakonu navedeni kao sprave za ozljeđivanje. Polovica navijača Torcide na stadion je stigla tek pred kraj prvog poluvremena pod velikom policijskom pratnjom.

PUZ nas je izvijestila kako je, osim devet uhićenih u kombiju, privela još pet osoba zbog alkoholiziranosti i razbijanja. Jedna je osoba privedena na stadionu zbog korištenja dimne bombe. Jednoj osobi kojoj je pozlilo je ukazana pomoć. Na stadionu se nalazi oko 15.000 ljudi, od čega više od 1.500 pripadnika Torcide.

Padali u nesvijest u ZET-ovim autobusima 

Iako su u zagrebačkoj policiji tvrdili da će utakmicu osiguravati dovoljan broj njihovih službenika, ipak nije bilo tako, barem ako je suditi prema izvještajima koje smo dobili od navijača Hajduka. Naime, policija nije računala da će se kod sveučilišne bolnice okupiti toliki broj torcidaša, koji su na stadion trebali biti prepraćeni u ZET-ovim autobusima. Opći kaos nastao je jer je broj autobusa bio premali, navodno je u jedan od njih "utrpano" čak 400 navijača. Nekima od njih je čak pozlilo od zagušljivosti i nedostatka zraka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara