Navijači u Nuernbergu osuđeni na učenje o nacizmu?

NUERNBERG je grad u kojem je Hitler 1930. sazivao svoje najveće, a kasnije se pokazalo i utopijski nastrojene skupove, grad u koji je hodočastilo na tisuće sljedbenika Hitlerove mladeži, grad u kojem na svakom koraku izranja nacistička arhitektura. Nurenberg će na ljeto ponovo biti središtem hodočasnika, no ovaj put bit će to sljedbenici najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Sasvim je sigurno da fanovi neće pohoditi nacističke spomenike, bolje rečeno, ono što je od njih ostalo. Problem je, zapravo u tome, što se Hitlerova ostavština u Nuernbergu jako teško može zaobići.

Bio je to dovoljno jak poticaj novinarima da "uhvate" gradonačelnika Ulricha Malyja i upitaju ga kako će na leđima iznijeti taj problem.

Njemci definitivno ne mogu biti ponosni na taj dio svoje prošlosti, ali ga, eto, ne mogu niti sakriti.
Famozni Zeppelin-field, gdje je Hitler održavao nacističke skupove, nalazi se u sjeni stadiona na kojem će se igrati utakmice Svjetskog prvenstva.

"Da bi navijači došli do svog svetišta, moraju proći pokraj ostataka njemačke mračne prošlosti." - piše dopisnik BBC-a Adam Parsons.

Mnogi građani Nuernberga voljeli bi taj dio svoje ozloglašene povijesti gurnuti duboko ispod tapeta. Mnogi, ali ne i gradonačelnik Malay.

"Ne želim biti učitelj povijesti, ali do stadiona se jednostavno ne može doći drugim putem. Morate baciti pogled na Zeppelin-filed, on je tu i ne može ga se ignorirati. S tim se jednostavno treba pomiriti Najbolje bi bilo ljude informirati, upoznati s onim što se tu događalo." - kazao je Malay.

Gradonačelnik je, vodeći se za tom idejom, odlučio otići korak dalje. Tako će navijači i brojni prijatelji nogometa na svakom od lokaliteta pronaći pojašnjenja vezana uz nemile događaje, s točnim datumom i ostalim detaljima. Bizarno? Hrabro, u svakom slučaju.


Zeppelin filed nekad

"Posjetitelji će se ohrabriti, tražit će za još. Posjetit će i naš Dokumentacijski centar, gdje se čuva papirologija i ostatci nacističke ere." - dodaje Malay.

Dokumentacijski centar smješten je u zgradi koja je Hitleru služila za govore u zatvorenom prostoru.


Zeppelin fiel danas

"Ne postoji li ipak opasnost od glorifikacije Hitlerova lika?" - zapitao se novinar BBC-ja.

Prema riječima kustosa muzeja Hansa Christiana Taubricha, radi se o skidanju furnira, odmicanju od junaštva.

"Želimo ljudima kazati što se stvarno dogodilo. Neki od njih još uvijek imaju kriva uvjerenja." - kazao je.

"Bit će tu, naravno, tenzija sa strane engleskih navijača. Njih je, uostalom, oduvijek bilo." - dodao je Taubrich.


Pogled na stadion u Nuernbergu

Podsjetimo, policijski dužnosnici iz Nuernberga poručili su da će se svako dizanje desnice u znak nacističkog pozdrava, kao i oponašanje militantnog nacističkog stupanja, znanog još kao i "pačji korak", na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, kažnjavati  zatvorom ili izgonom iz zemlje.

D.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara