NBA

NBA zvijezda pozvala na bojkot nastavka lige

NBA zvijezda pozvala na bojkot nastavka lige
Foto: Getty Images/Guliver Image

ZVIJEZDA Brooklyn Netsa Kyrie Irving se prema navodima više američkih medija usprotivio predloženom planu nastavka NBA sezone te je na videokonferenciji na kojoj je sudjelovalo više od 80 košarkaša čak predložio bojkot ostatka sezone u znak prosvjeda protiv rasizma.

Na videokonferenciji igrača nije sudjelovala najveća košarkaška zvijezda današnjice LeBron James pa je u njegovoj odsutnosti glavnu riječ, izgleda, preuzeo njegov bivši suigrač iz Cleveland Cavaliersa Irving, s kojim je 2016. godine osvojio naslov NBA prvaka.

"Ja sam protiv odlaska u Orlando. Tu mi nešto smrdi... Protiv sam sustavnog rasizma i spreman sam se odreći svega što imam za društvene reforme", citiran je Irving na internetskoj stranici The Athletic.

Nastavak sezone u Disney Worldu

Reporter stranice Yahoo ipak je napisao kako je Irving dodao da će podržati igrače ako ipak odluče nastaviti sezonu prema planu vodstva lige prema kojemu će se 22 momčadi okupiti u Disney Worldu i na jednom mjestu odigrati ostatak ligaškog dijela sezone i cijelo doigravanje.

Videokonferencija igrača trajala je oko dva sata, no glavna tema nisu bili uvjeti koji će igrače dočekati u Orlandu, nego poziv na reforme u društvu.

"Iako su igrači apsolutno zabrinuti zbog covida i tema o njihovoj zaštiti je bila vitalni dio razgovora, glavna je tema bila rasna nejednakost", objavio je Turner Sports, dok je cijenjeni ESPN-ov novinar Adrian Wojnarowski citirao neimenovanog, ali "vrlo cijenjenog" igrača koji mu je kazao:

"Kada jednom počnemo igrati košarku, glavna tema vijesti više neće biti sustavni rasizam nego što je tko učinio u utakmici protekle večeri. Ključni je trenutak da možemo našu igru stopiti s utjecajem na ono što se događa u našoj zajednici. Pitamo se međusobno: Gdje i kako možemo napraviti najveću promjenu? Važan dio rasprave je bilo i mentalno zdravlje igrača i kako se nositi sa svime time."

Igrači žele veću slobodu kretanja

Prema Bleacher Reportu, mnogi igrači ne žele nastaviti sezonu na jednom mjestu jer "žele veću slobodu kretanja".

Prema planu koji je prošloga tjedna usvojilo vodstvo lige, NBA sezona bi se trebala nastaviti 31. srpnja u Orlandu. Doigravanje bi počelo u istom gradu 17. kolovoza, veliko finale bi trebalo početi 30. rujna i trajati najkasnije do 12. listopada. Klubovi bi prije nastavka sezone prekinute 11. ožujka zbog izbijanja pandemije koronavirusa trebali održati i trening-kampove, također u Floridi, od 9. do 29. srpnja.

Tijekom stanke u NBA ligi 25. svibnja u Minneapolisu je tamnoputi Amerikanac George Floyd smrtno stradao kao žrtva policijske brutalnosti, što je za posljedicu imalo velike prosvjede protiv rasne nejednakosti diljem SAD-a koji su se proširili i na ostatak svijeta i osnivanje pokreta Crni životi vrijede.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara