"NE ŽELIM NOSITI HIDŽAB" Šahovska prvakinja odustala od SP-a u Saudijskoj Arabiji

"NE ŽELIM NOSITI HIDŽAB" Šahovska prvakinja odustala od SP-a u Saudijskoj Arabiji

Foto: YouTube (screenshot)

UKRAJINSKA šahistkinja Anna Muzychuk (27), dvostruka svjetska prvakinja, na svojem Facebook profilu potvrdila je svoju već ranije donesenu odluku kako odbija sudjelovati na skorašnjem Svjetskom prvenstvu u brzopoteznom šahu u Saudijskoj Arabiji zbog kršenja ljudskih i ženskih prava.
 
"U nekoliko ću dana izgubiti dvije titule svjetske prvakinje samo zato što svojom odlukom neću otputovati u Saudijsku Arabiju. Samo zato što ne želim igrati prema nečijim pravilima, odnosno jer ne želim nositi hidžab te abaju i pritom se osjećati kao sekundarno biće", oglasila se Anna Muzychuk oštro osuđujući "diskriminaciju".
 
U studenom je najavila svoj čin nakon što je Svjetska šahovska federacija (FIDE) objavila kako je Saudijska Arabija stekla domaćinski status predstojećeg Svjetskog prvenstva. Odlukom je bila razočarana, a ponajviše zbog saznanja o izrabljivanju na prethodnom Svjetskom prvenstvu u Iranu.
 
"Usprkos rekordnom nagradnom fondu, neću se odazvati, što znači da ću izgubiti obje titule. Međutim, postoje granice. Riskirati svoj život i nositi abaju cijelo vrijeme? Pokrivanje glave maramom u Iranu bilo je dovoljno", napisala je sredinom studenoga na vlastitom Facebook profilu.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Saudijskoj Arabiji sve žene trebaju biti odjevene abajom, vrstom ogrtača koji seže od vrata do gležnjeva i navlači se preko druge odjeće.
 

"Prije točno godinu dana osvojila sam svjetske naslove prvakinje i bila sam najsretnija osoba u šahovskom svijetu, ali danas se osjećam zbilja loše. Spremna sam braniti svoje principe, pa i pod cijenu propuštanja natjecanja na kojem bih zaradila više nego na nekoliko turnira zajedno", naglasila je Ukrajinka znajući kako nagradni fond za žene iznosi između rekordnih 80.000 i 250.000 dolara.
 
Na koncu svoje ispovijesti istaknula je kako je ponajviše uznemiruje što "nitko i ne mari za ukidanje prava".
 
"Osjećaj je doista gorak, ali to nije dovoljno da bih se odrekla svojih načela. Identična se situacija tiče i moje sestre Marije koja je odustala sa Svjetskog prvenstva u Iranu, ali sretna sam što dijelimo isti stav. I da, za one malobrojne koji se brinu za nas, vratit ćemo se!" poručila je Anna Muzychuk. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara